Gradski projekti

25/06/2024

Intelligent Cities Challenge (ICC)

Izazov inteligentnih gradova (ICC) jedna je od najvećih inicijativa Europske komisije koja podupire europske gradove u njihovim zelenim i digitalnim prijelazima. Sastoji se od 64 grada iz 17 europskih zemalja, a grad Pula jedini je grad s područja Republike Hrvatske koji je postao dio mreže u periodu 2023.-2025. godine.

ICC pruža vrhunsko znanje i savjetodavne usluge gradovima i njihovim lokalnim gospodarstvima kako bi se uhvatili u koštac s dva velika izazova: ostvarivanje prijelaza na ekonomski model nulte neto vrijednosti, istovremeno omogućavajući održivi razvoj građanima EU-a. To čini tako što nudi prilagođeni program podrške podučavanja, facilitacije, umrežavanja i inspiracije kako bi pomogao gradovima da pokrenu partnerstva lokalnog zelenog dogovora.

Gradovi uče kako se nositi s tim izazovima kroz lokalne zelene ponude: integrirane, multidisciplinarne akcijske planove i partnerstva za vođenje zelene i digitalne tranzicije. Lokalni zeleni dogovori usmjereni su na nekoliko ključnih sektora: energetika, mobilnost i promet, izgrađeni okoliš i građevinarstvo, turizam te kultura i kreativni sektori.

Kao dio ICC-a, gradovi postaju članovi živahne mreže, dobivaju pristup prilagođenim savjetodavnim uslugama, inovacijama i tehnikama upravljanja održivošću, a najviše od svega postaju inspirirani kroz povezivanje s kolegama i gradovima mentorima.

Gradovi su odabrani da krenu na dvogodišnje putovanje na kojem će izraditi učinkovitu strategiju i razviti inovativna rješenja koja će ih staviti na čelo zelene i digitalne dvostruke tranzicije.

Primarna područja na koja će se Grad Pula fokusirati:

•             Energija i Obnovljivi izvori energije,

•             Održiva mobilnost i transport

•             zelena i digitalna transformacija u izgradnji

Sekundarna područja:

•             turizam i

•             kultura

ICC mreža gradu Puli i lokalnom gospodarstvu će pružati znanje i usluge podrške, a sve s ciljem suočavanja s dva velika izazova: prijelaz na ekonomski model s nultim vrijednostima kroz zelene i održive promjene uz istodobno omogućavanje socijalne uključenosti i održivog razvoja.

Razdoblje provedbe projekta: lipanj 2023 – ožujak 2025