Gradski projekti

24/01/2024

Uređenje kompleksa Kupalište Stoja

Kompleks kupališta Stoja neizostavni je dio identiteta grada Pule. Radi se o jednom od najuspjelijih arhitektonskih ostvarenja talijanske međuratne moderne arhitekture sačuvanom na prostoru Hrvatske, upisano u Registar kulturnih dobara RH. Ovo izuzetno vrijedno arhitektonsko djelo danas se zbog zuba vremena i blizine mora nalazi u vrlo derutnom stanju. Projektom je, nakon hitnih mjera zaštite provedenih proteklih godina, planirana njegova cjelovita obnova i vraćanje u izvornu funkciju vrhunski opremljenog kupališta s brojnim pratećim sadržajima.

Obzirom na stroge uvjete obnove i zahtjevnost propisane dokumentacije, koje sa sobom nose iznimno visoke troškove investicije, pronalaženje prihvatljivog modela obnove utvrđeno je kao jedan od važnijih izazova gradske uprave.  

Uz očuvanje prirodnog ambijenta, sprečavanje daljnje devastacije i propadanja postojećih građevina te unaprjeđenje postojećeg zelenila, cilj ovog projekta je kroz razvoj kvalitetne turističke ponude temeljene na kulturnom nasljeđu, stvoriti mogućnosti gospodarskog razvoja za lokalnu zajednicu.  

Za potrebe provedbe projekta, ishođene su sve potrebne dozvole te se tijekom 2024. godine očekuje i početak realizacije istoga, dijelom i sredstvima iz ITU mehanizma.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 5.000.000,00 €.