Notizie

23/11/2022

Zelena Dječja knjižnica: Sadim - Čitam - Učim

U Dječjoj knjižnici početkom studenogazapočele su aktivnosti novog projekta i novog ciklusa radionica Sadim - Čitam - Učim. Riječ je o projektu uređenja vanjskog prostora Dječje knjižnice kroz niz eko-radionica, s ciljem da ona bude prepoznata kao eko dječja knjižnica koja će se nastavljati razvijati i organizirati programe i usluge čije je središte ekologija.

Prvu radionicu, namijenjenu djeci osnovnoškolskog uzrasta, održala je 5. studenog Ivana Keller, mag. ing. ekološke poljoprivrede, učiteljica vrtlarstva u Osnovnoj waldorfskoj školi u Rijeci te permakulturna dizajnerica, koja je sudionicima pokazala kako napraviti gredice od palete i kako izraditi samozijevajući vrt.

Polaznici radionice naučili su kako uz pomoć alata i recikliranih materijala biljkama izraditi novi životni prostor. Uz naputke voditeljice, sami su izrezivali džepove od trapera kao bazu za gredicu, rukama miješali zemlju s pijeskom i na kraju sami posadili biljke. Na radionici su djeca, uz pomoć voditeljice, izradila dvije vrtne gredice kojima će biti ozelenjen vanjski prostor Dječje knjižnice. Jedna gredica je vertikalna, izrađena od drvene palete, a druga je samonavodnjavajuća, pogodna za svaki balkon ili terasu. Priprema za radionicu ostvarena je u suradnji sa Strukovnom školom Pula: učenici smjera stolar, pod mentorstvom profesora Bruna Mladossicha, od paleta su izradili gredice i klupice.

Projektne aktivnosti nastavljene su radionicama Izgradi priču, gdje su učenice viših razreda osnovne škole izrađivale natpise za gredice s 3D olovkama pa će sada svaka biljka imati svoje ime i prezime. Slijedi niz ekoloških radionica i energetske učinkovitosti za vrtićke skupine.

Dječja knjižnica dobila je malu zelenu oazu koju će djeca moći redovito posjećivati, nadopunjavati novim biljkama, učiti, čitati i provoditi slobodno vrijeme.

Što je projekt „Sadim - Čitam - Učim“?

Sadim – Čitam – Učim projekt je uređenja vanjskog prostora Dječje knjižnice, ogranka Gradske knjižnice i čitaonice Pula, kroz edukaciju o urbanom vrtlarstvu i održivom razvoju te važnosti čitanja i informiranja s ciljem aktivnog uključivanja djece u stvaranje zdravog okruženja, kao i jačanja uloge djece i mladih u zajednici. Ujedno, ovim se projektom postavlja temelj za pokretanje novih usluga i sadržaja u Dječjoj knjižnici.

Projektne aktivnosti osmišljene su na način da kroz iskustveno učenje o ekologiji, urbanom vrtlarstvu i odgovornosti, potiču čitanje, umjetničko izražavanje i formiranje svijesti o zaštiti okoliša. Planirane aktivnosti vodit će stručne osobe, a namijenjene su djeci nižeg osnovnoškolskog uzrasta, njihovim roditeljima, učiteljima, koji će konstruktivno provoditi svoje slobodno vrijeme, usvajajući nova znanja i koristiti nove tehnologije. Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.