Održan 3. Dječji festival multikulturalnosti

PODIJELI
08 / 11 / 2019

U Domu hrvatskih branitelja u Puli, u četvrtak, 7. studenog 2019. godine, sve je vrvjelo od razdragane djece (bilo ih je preko 90), koja su sudjelovala na jednosatnoj priredbi.

Misao vodilja, koja je potaknula Slovensko kulturno društvo, da se prije tri godine prihvati organizacije ovakve manifestacije bila je prije svega dobar osjećaj suživota kojega na temeljima tolerancije i međusobnog uvažavanja imaju pripadnici nacionalnih manjina u ovome gradu. Kako bi se takav kvalitetan suživot i nastavio dalje, nužno je djeci pružiti priliku, da što ranije upoznaju drukčijeg od sebe, da dožive djelić kulture drugih naroda, a to je potreban temelj za uvažavanje i međusobno poštovanje.

Ove godine su se odazvale četiri nacionalne manjine s većim skupinama, koje u svojim društvima imaju masovniji rad sa djecom. Tako su u programu nastupile tri folklorne skupine.

Ona iz Zajednice Talijana iz Vodnjana s voditeljem Mauriziom Piccinellijem, koja je izvela plesnu točku Mon ferina, a pri ulasku i izlasku zapjevala pjesme Fate largo i Mamma mia. Publiku su osvojili ne samo izvedbom točaka več i nošnjama, ( kako lijepo izgledaju sasvim maleni plesači s klobukom i damice sa specifičnim, lijepo ukrašenim frizurama). Svoje tradicijske plesove su otplesale članice folklorne skupine Terne romane luluđa, koju pri Udruženju Roma Istre vodi Somita Ademi. Društvo perojskih Crnogoraca iz Peroja nastavlja uspješno prenositi svoju tradiciju na mlađe generacije. U njihovoj mladoj folklornoj skupini koja broji 25 članova su se mogli vidjeti i vrlo maleni članovi. Pod vodstvom Dragana Vučerića i koreografkinje Nerine Štajner prikazali su splet crnogorskih kola.

Iz bošnjačke nacionalne zajednice Buzet je stigla folklorna skupina Buzetski biseri, koja se ovoga puta predstavila s dvije pjesme, O Istri se pjeva i Crven fesić u pratnji mlade harmonikašice Vanese Jakac. Grupa radi pod vodstvom Tatjane Muratagić i Hasnije Karilović. Buzećani su na priredbu doveli i mladoga člana bošnjačke manjine iz Labina, darovitog Ajdina Mrkaljevića.