Miletić i Flego pozvali Vladu da već sutra donese odluku o restrukturiranju

PODIJELI
19 / 03 / 2019

Potaknuti debatom oko odluke treba li Vlada pokrenuti restrukturiranje brodogradilišta Uljanik grupe čiji je najveći pojedinačni suvlasnik ili gurnuti ih u stečaj, u Gradu Puli želimo ukazati na sljedeće.

U hrvatskoj modernoj političkoj povijesti ne pamtimo da je ijedna Vlada pristupila rješavanju određenog problema s takvim podijeljenim stavovima unutar same Vlade. Nepojmljivo je da svaki ministar ima svoju računicu i brojke, a posebice i da pola Vlade navija za restrukturiranje, dok bi druga polovica gurnula Uljanik grupu u stečaj.

U cijeloj toj konfuziji, stječe se dojam da članovi Vlade koji će odlučivati o sudbini hrvatske brodogradnje zaboravljaju da iza svih pozitivnih pokazatelja Uljanika stoji mukotrpni i težak rad Uljanikovaca. Posebice nas brine količina nebrige i neodgovornosti države prema svojoj imovini, ujedno imovini svih građana.

Govoreći o brojkama, neosporno je da je država uložila 31 milijardu kuna u hrvatsku brodogradnju. Međutim, nerado ističe da je Brodosplitu usmjerila 37 posto tog iznosa, 30 posto 3. maju, gotovo 15 posto Brodotrogiru, a Uljaniku tek 10 posto od tog iznosa. Nadalje, od svih hrvatskih brodogradilišta, ali apsolutno svih, jedino Uljanik nije dobio šansu proći proces restrukturiranja.

O tome koliko je pravedan i jednak bio tretman države prema pulskom brodogradilištu najbolje ilustrira podatak da Uljanik čini 60 posto ukupnog izvoza svih hrvatskih brodogradilišta. Naime, Uljanik je u posljednjih 20 godina stvorio vrijednost brodova u visini od preko 50 milijardi kuna.

Obzirom na važnost Uljanika, kako za Pulu i Istru tako i za cijelu hrvatsku proizvodnu industriju, Grad Pula očekuje od Vlade da prije svega, počne raspolagati s točnim brojkama te da uzme u obzir gore navedene potencijale Uljanika. Time se, vjerujemo, samo nameće odgovor na pitanje mora li Uljanik dobiti šansu da se vrati onome što najbolje zna - proizvodnji i izvozu. Stoga, apeliramo na Vladu i njihove koalicijske partnere da prekinu agoniju radnika i već sutra donesu konačnu odluku o restrukturiranju.


 

GRADONAČELNIK PULE                                                                       ŽUPAN ISTARSKE ŽUPANIJE

         Boris Miletić                                                                                                  Valter Flego