Notizie

04/12/2017

Svečano otvoren novi prostor Zaštitne radionice Tekop Nove

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom danas je svečano otvorena nova prostorija Zaštitne radionice Tekop Nove, a otvorenju prostora prisustvovao je i pulski gradonačelnik Boris Miletić. Novouređenim prostorom, radionica koja pretežito zapošljava osobe s invaliditetom, dobila je dodatni prostor koji je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom i njihovom radu.

„Otvaranjem Tekop Nove krajem prošle godine na novoj, adekvatnoj i uređenoj lokaciji te današnjim nastavkom uređenja prostorija, konkretan je primjer kako biti društveno odgovoran i što znači pomoći onima kojima društvo treba pomoći, ne samo riječima već i djelima. Danas su uvjeti u Tekop Novi u znatno boljim uvjetima nego su to bili prije preseljenja na pulskoj Rivi i želim se zahvaliti svima koji su u tome sudjelovali. Ovo je ujedno jedna lijepa priča o istarskom zajedništvu – Grada, Istarske županije, djelatnika, uprave i sindikata Tekop Nove. Uređenjem ove zgrade dokazali smo da kao lokalna zajednica znamo upravljati svojom imovinom i da znamo kako staviti u funkciju jedan nekadašnji vojni objekt. To nažalost nije slučaj sa zgradom nasuprot ove, koja je u vlasništvu države i koja godinama propada jer država ne zna što bi s tako vrijednom imovinom. No, vjerujem da zajedništvom, i to možemo promijeniti. Od srca se zahvaljujem upravi i vrijednim radnicima koji čini Tekop Novu“, poručio je gradonačelnik Pule.

Djelatnike ustanove te predstavnike ranih institucija na svečanosti otvorenja novih prostora, pozdravili su i zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, predsjednik Upravnog vijeća i predstavnik osnivača Slobodan Kapor te ravnateljica Zaštitne radionice Tekop Nova Mihaela Zubić.

Zaštitna radionica Tekop Nova, ustanova je za zapošljavanje osoba s invaliditetom koju su 2003. godine osnovali Istarska županija, Grad Pula i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a s radom je započela u 2004. godini. Danas zapošljava 30 radnika, od toga ih je 17 s invaliditetom. Adekvatnim rasporedom radnika osoba s invaliditetom na odgovarajuća radna mjesta, postignuta je potpuna zaposlenost i bolja efikasnost rada unutar radnog procesa, a svaki se zaposleni radnik s invaliditetom individualno prati te se vrše redovni kontakti s mjerodavnim ustanovama i nadležnim službama što se u konačnici odražava na lakšu komunikaciju i socijaliziranje radnika u radnom okruženju. Proizvodi se radna odjeća, i pokrivaju potrebe Istarske županije. Usprkos teškom stanju u tekstilnoj industriji, Tekop Nova uspijeva blagovremeno naplatiti svoja potraživanja te i ove godine očekuje pozitivno poslovanje kao rezultat uzlazne tendencije poslovanja kroz rast realizacije vlastitih prihoda koji čine oko 65% ukupnih prihoda ustanove i sufinanciranja od strane Grada Pule, Istarske županije i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, bez čije financijske pomoći opstanak ove ustanove ne bi bio moguć.

Studentski centar Pula sudjelovao je u pripremi cateringa a Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula aranžirala stolove i posluživala goste. Uzvanici su pogledali i kratki prigodni program Dječjeg vrtića Dado, a djeca su nastupila u Istarskoj nošnji koju su sašili vrijedni djelatnici Tekopa.