Za građanstvo

Zvjezdarnica

Mornarička zvjezdarnica u Puli utemeljena je 1869. godine kao jedan od odjela Carskog i Kraljevskog Hidrografskog zavoda Ratne mornarice, nakon što je grad 1853. godine postao glavna austrijska ratna luka.

Već 1871. godine je na jednom od sedam gradskih brežuljaka, Monte Zaru, podignuta namjenska zgrada za Hidrografski zavod. U Mornaričkoj zvjezdarnici bile su ustrojene četiri službe (Služba točnog vremena, Kronometarska služba, Meteorološka služba, Geomagnetska služba). Imala je više značajnih i u to doba vrlo modernih instrumenata, kojima je vršena intenzivna znanstvena i stručna djelatnost.Pulska Carska i Kraljevska Mornarička zvjezdarnica (K.u.K. Marine Sternwarte) kao dio Hidrografskog zavoda austrijske Ratne mornarice, najstarija je astronomska ustanova na području Republike Hrvatske.

Upravo zahvaljujući modernoj opremi i novim metodama rada i promatranja, te izuzetnim zalaganjem austrijskog astronoma Johanna Palise, u desetak godina predprošloga stoljeća (1871-1880), Mornarička zvjezdarnica u Puli upisala se u trajnu listu eminentnih astronomskih svjetskih promatračnica, jer je opsežnom astronomskom djelatnošću otkriveno i evidentirano čak 28 novih planetoida, od kojih je jedan dobio naziv "Istra", po kojemu je ime dobilo pulsko Astronomsko društvo "Istra" Pula.

Sudbina Zvjezdarnice nakon raspada Austro-Ugarske monarhije i zaposjedanjem Istre po talijanskoj vojnoj sili, podudara se sa općom stagnacijom grada Pule. Astronomski instrumenti i biblioteka su preseljeni u Trst i druge talijanske gradove. Početkom 1944. godine anglo-američko zrakoplovstvo je tijekom bombardiranja Pule razorilo zgradu Zavoda. Djelomično je ostao sačuvan samo dio gdje se nalazila Zvjezdarnica, u kojemu je nakon djelomične obnove 1947/48. godine smještena meteorološka postaja ratne mornarice. 2006. godine uz novčanu potporu gradske uprave krenula je trogodišnja sanacija zvjezdarnice.

Više o zvjezdarnici možete pogledati u linku http://www.adip.hr/.