Obavijesti

29/11/2021

SUNČANA UTIČNICA - Saznajte sve o korištenju solarne energije u kućanstvu

SUNČANA UTIČNICA- Saznajte sve o korištenju solarne energije u kućanstvu

Kako funkcioniraju male sunčane elektrane? Zadovoljavate li uvjete za ugradnju? Koliko je isplativo ulaganje i koje su prilike za sufinanciranje? Grad Pula pokreće kampanju “Sunčana utičnica” u sklopu koje će građanima u prosincu osigurati prilike za informiranje o korištenju solarne energije u kućanstvu. Saznajte sve što vas o ovoj temi zanima na savjetovanju uživo 8. prosinca ili na online predavanju 15. prosinca!

Napunite vaše utičnice energijom iz Sunca!

Jeste li znali da nam je u Hrvatskoj na raspolaganju čak 2300 sunčanih sati na godinu? U tome dalekom prednjačimo u odnosu na brojne europske zemlje, a sada je vrijeme da taj potencijal počnemo koristiti. Posebno u obalnom gradu poput Pule.

Grad Pula pokreće kampanju “Sunčana utičnica” u sklopu koje će građanima u prosincu omogućiti da se informiraju i savjetuju o mogućnostima korištenja solarne energije u kućanstvu.

Kako funkcioniraju male sunčane elektrane? Koliko koštaju? Imate li sve uvjete za ugradnju? Koliko je isplativo ulaganje i koje su prilike za sufinanciranje malih sunčanih elektrana?

Saznajte od stručnog tima Zelene energetske zadruge, koji će u sklopu kampanje Grada Pule provesti edukaciju i savjetovanje o solarnoj energiji za kućanstva u sljedećim terminima:

8.12. od 9 do 13 sati, SAVJETOVANJE na pultu za informiranje na gradskog tržnici

15.12. u 17 sati,ONLINE PREDAVANJE o solarnoj energiji za kućanstva, platforma ZOOM

Poveznica za online predavanje 

Dodatno, Grad ovom prilikom ispituje interes građana za ulaganjem i potrebu za podrškom u realizaciji kućne sunčane elektrane. Podijelite vaša razmišljanja o ovoj temi ispunjavanjem kratkog upitnika - prikupljene informacije poslužit će nam u planiranju mjera poticanja ulaganja u solarnu energiju u Puli.

Upitnik za građane možete ispuniti na poveznici.

Isplativije od čuvanja novca na bankovnom računu

Posljednjih desetljeća cijena solarne tehnologije drastično se smanjila, čime je postala pristupačnija za primjenu u obiteljskim kućama. Istovremeno, cijene energenata rastu i očekuje se da će nastaviti rasti u budućnosti. Ugradnjom male sunčane elektrane u narednih 25 godina, koliko je minimalan vijek trajanja solarnih panela, zaštićeni ste od rasta cijene i smanjujete trošak električne energije u vašem kućanstvu do čak 90% na godišnjoj razini.

Solarna energija je stvar sadašnjosti i jamac lokalnog razvoja

I to ne zato što je trend. Korištenje solarne energije je stvar potrebe za smanjenjem emisija stakleničkih plinova i njihovog utjecaja na promjene klime kako bismo osigurali budućnost novim generacijama. Korištenje solarne energije je i stvar korištenja lokalnih resursa koji su nam na raspolaganju u izobilju, čime smanjujemo potrebu za uvozom energenata, potičemo lokalnu ekonomiju i održivi razvoj našega grada.

Za sunčanu elektranu ima mjesta na gotovo svakom krovu

Male sunčane elektrane funkcioniraju na način da se kroz solarne panele iz sunčeve energije proizvodi istosmjerna električna energija. Izmjenjivač istosmjernu pretvara u izmjeničnu energiju, koju potom možemo koristiti za napajanje naših kućnih električnih uređaja. Električnu energiju koju na takav način proizvedemo koristimo direktno u svom kućanstvu, a eventualni višak predajemo u mrežu u zamjenu za korištenje električne energije kada je proizvodnja iz Sunca manja.

Želite saznati više o načinu obračuna električne energije pri korištenju kućne sunčane elektrane? Provjeriti zadovoljavate li uvjete za ugradnju? A što kažete na to da vam pomognemo sa svim informacijama o administrativnom procesu realizacije?

Iskoristite prilike koje nudimo u sklopu kampanje “Sunčana utičnica” i saznajte sve što vas zanima na savjetovanju uživo 8. prosinca ili na online predavanju 15. prosinca!