Novosti

09/12/2011

Javna ustanova Pula Film Festival-Kino Valli-od 8. prosinca članica Europskog filmskog saveza za djecu ECFA (European Children's Film Association)

ECFA je osnovana 1988. godine i danas broji 60-ak članova iz 23 europskih zemalja. Namijenjena je svima koje zanima visokokvalitetni film za djecu i mlade, a od svojeg osnutka organizirala je niz stručnih sastanaka i događanja s ciljem promoviranja i poticanja razvoja europskog filma za djecu i mlade.
ECFA nudi komunikacijsku platformu koja promovira novi oblik suradnje u Europi unutar područja produkcije, festivala, distribucije, kinoprikazivanja i filmske edukacije i vjeruje da europski filmovi za djecu mogu biti uspješni i isplativi. Djeca i mladi nisu samo naša budućnost, nego su ono što je najvažnije naša sadašnjost - sada i ovdje - sa velikim emotivnim, kulturološkim i materijalnim potrebama.
Kino Valli je jedino kino u Hrvatskoj koje je članom ECFA-e, a dio te organizacije postalo je zahvaljujući dugogodišnjim afirmiranim dječjim programima u sklopu Festivala igranog filma u Puli (program Pulica- Matineje za djecu, Pustolovni laboratorij profesora Baltazara) i redovne kinoprikazivačke djelatnosti tijekom godine (FUŠ- Film u školi).
Pulicaje program za djecu i mlade koji je prije četiri godine porinut kao dio popratnih programa Festivala igranog filma u Puli u sklopu kojeg se prikazuju brojni filmovi koji su prepoznati na europskim i svjetskim filmskim festivalima. Edukativna radionica Pustolovni laboratorij profesora Baltazara, na kojoj se polaznici upoznaju sa osnovama filmske animacije i čiji je konačni rezultat animirani film namijenjena je djeci u dobi od više-manje od 7 do 12 godina.      FUŠ- Film u školi- otkako je Kino Valli započelo s redovnim radom, radi unapređivanja kvalitete odnosa obrazovnog sustava naspram filma i filmske umjetnosti uspostavljena je suradnja sa osnovnim i srednjim školama, a sam je program osmišljen u suradnji sa učiteljima, profesorima i filmskim stručnjacima. Od 2009. godine do 1. prosinca 2011. godine 16 208 učenika je prisustvovala projekcijama programa FUŠ. Od 2010. godine u sklopu Filma u školi pokrenuta je ABECEDA FILMA- serija predavanja namijenjena svima koje zanima složenost kinematografije i poimanja filmskih izričaja i čiji koncept potpisuje Marko Rojnić, asistent na ADU.