Novosti

09/12/2011

Postavljeni podzemni zeleni otoci

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Giordano Škuflić, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Loris Mošnja i predstavnici Pula Herculanee d.o.o. predstavili su danas podzemne zelene otoke - podzemne kontejnere.
Sukladno Planu gospodarenja otpadom Grada Pule, a u svrhu unapređenja sustava selektivnog prikupljanja otpada, u Koparskoj ulici, na parkiralištu nasuprot bivše robne kuće "Standa", postavljen je podzemni zeleni otok tipa Molok, odnosno, set od tri podzemna kontejnera za selektivno odlaganje otpada i to za staklo, PET i MET ambalažu te za papir. Molok kontejneri su praktični za upotrebu, uniformirani, dobro dizajnirani, skladno se uklapaju u okoliš te ne narušavaju vizualni identitet mjesta na kojem su postavljeni. Nadzemno zauzimaju jednak prostor kao i 1100 litarski kontejner, ali imaju 5 puta veći kapacitet. Taj se kapacitet još više povećava djelovanjem sile teže, a temperatura tla osigurava dugoročno skladištenje otpada bez smrada.
"Ovo je prvi podzemni zeleni otok koji se postavlja na području grada Pule, a prednost mu je što se može instalirati u gotovo svim gradskim zonama,  ne mora biti natkriven, otporan je na vjetar, zbog većeg kapaciteta rjeđe se prazni te su prisutne ekonomske uštede rada i odvoza, a  ne može ga prazniti nitko osim ovlaštene službe" istaknuo je pročelnik Škuflić.
Tijekom slijedećih godina, planira se  postavljanje podzemnih zelenih otoka i u drugim dijelovima grada Pule.