Novosti

21/06/2011

Svečano obilježen Dan antifašističke borbe i 70. obljetnica ustanka protiv fašizma

Na pulskom Narodnom trgu danas je održana proslava Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe i  70. obljetnice ustanka protiv fašizma.
U ime Grada Pule svečanosti je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin koji održao prigodni govor. "Nema istinskog antifašizma bez demokracije i slobode, kao što nema prave demokracije bez poštivanja i uvažavanja antifašističke baštine kao sustava vrijednosti koji podrazumijeva kontinuiranu borbu za slobodu i dostojanstvo čovjeka, za ravnopravnost svih ljudi i protiv svakog oblika diskriminacije. To su vrijednosti zbog kojih su se žrtvovali naši sugrađani u čiju čast obilježavamo današnji dan" rekao je Radin.
Okupljenima se obratio i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, Livio Blaškovićkoji je u svom govoru podsjetio kako su se Istra i Pula među prvima u Europi pobunili protiv fašista te da je ujesen 1943. godine donesena povijesna odluka o pripojenju Istre matici zemlji Hrvatskoj. "Na ovaj dan s poštovanjem se prisjećamo svih žrtava, svih pulskih boraca, njih više od tri tisuće koji su pronosili ideju antifašizma i stvarali duh slobode," rekao je Livio Blašković.
Prigodne govore održali su i potpredsjednikUdruge antifašističkih boraca i antifašista Grada PuleAdriano Ruiba te predsjednik Saveza antifašistikih boraca i antifašista Istarske županije Tomislav Ravnić.
Nakon svečanih govora održan je promenadni koncert Puhačkog orkestra Grada Pule te nastup zbora Lino Mariani i Jazz kvarteta Wave, a prisutni su se častili delicijama i vinom te su imali priliku učlaniti se u Udrugu.