Britanski veleposlanik NJ. E. David Blunt u posjeti OŠ Monte Zaro

PODIJELI
24 / 03 / 2011
Povodom  Svjetskog meteorološkog dana (23. ožujka)  u međunarodnoj Eko školi  Monte Zaro Pula gostovao je britanski veleposlanik NJ.E. David Blunt sa suradnicima iz britanskog veleposlanstva u Zagrebu. Tijekom svog  radnog posjeta  gradu Puli  održao je predavanje i prezentaciju " Karte 4C" o promjenama koje bi izazvalo globalno zatopljenje od samo 4 °C u cijelom svijetu za učenike i djelatnike škole.
Pozdrav veleposlaniku uputila je solistička grupa s  tradicijskim kantom "Puna je Pula" pod  vodstvom učiteljice glazbene kulture Tanje Uležić.

Gospodin Blunt i suradnici skrenuli su  pozornost na pojačano emitiranje stakleničkih plinova čime dolazi do efekta staklenika i globalnog zagrijavanja atmosfere. Posljedica bi mogla biti zagrijavanje oceana i topljenje leda zbog čega se podiže razina mora i oceana.   Ukazali su na važnost štednje energije,  očuvanja okoliša i već osviještene učenike pozvali na širenje ekoloških ideja među prijateljima, roditeljima i odraslima.

U britanskom veleposlanstvu u Zagrebu prošle su godine uštedjeli oko 60 000 kuna štedeći energiju (gašenje rasvjetnih tijela, isključivanje uređaja, smanjenje temperature u prostorijama za jedan stupanj). Suradnici su pohvalili  gospodina Blunta kao jedinog veleposlanika koji na posao dolazi električnim biciklom.

Učenici škole postavljali su veleposlaniku pitanja na koja je on stručno i duhovito odgovarao.  Pohvalili su mu se kako  u sklopu programa Eko škole jako puno rade na štednji energije (ugrađene štedne slavine, štedna rasvjetna tijela, kartice s porukama o štednji električne energije, odvojeno odlaganje otpada, svakodnevno prikupljanje i vaganje papira, projektni dani, izvješćivanje javnosti o eko djelovanju).

U ime britanskog veleposlanstva gospodin Blunt uručio je učenicima prigodne darove: eko vrećice britanskog veleposlanstva s brošurom i  umanjenom kartom   predstavljenom  na predavanju, a velika karta izložena je tijekom cijelog dana kako bi je svi učenici i djelatnici mogli proučiti.

Ravnateljica škole Branka Sironić zahvalila je veleposlaniku i suradnicima na promociji ekološke svijesti  jer i  škola Monte Zaro promovira eko vrijednosti  niz godina. U ime škole učenici su darovali veleposlaniku:  Emma Horvat (Vb razred) svoj likovni rad na temu očuvanja šuma, a član Vijeća učenika Luka Živković (VIIIb) školski list Zaro.