57. Festival igranog filma u Puli

PODIJELI
15 / 07 / 2010
Posljednja medijska konferencija pred početak Nacionalnog programa 57. festivala igranog filma u Puli protekla je u vrlo opuštenom i zadovoljnom ozračju jer se izbor iz programa Europolis-Meridijani na Kaštelu pokazao punim pogotkom. Svakog dana posve ispunjen Kaštel, na kojeg će za posljednje projekcije biti postavljena dodatna sjedeća mjesta, uistinu je napunio jedra Festivalu i subotnje svečano otvaranje u Areni se nestrpljivo iščekuje.

Program svečanog otvaranja biti će uživo emitiran na Hrvatskoj televiziji a koncepcijski je posve filmski osmišljen. Svečano otvaranje Nacionalnog programa 57. festivala igranog filma u Puli vodit će, kao i prošle godine, glumci Dora Fišter i Damir Markovina. Balet HNK Ivana pl. Zajca izvest će originalnu koreografiju Staše Zurovca na skladbu "Šetnja kroz mjesto" (Passeggiata in paese) Ennija Morriconea iz filma Malena Giuseppea Tornatorea, uz prvaka Baleta HNK u Zagrebu Georgea Stanciua kao gostujućeg solista. Talijanski glazbenik Mauro Maur izvest će pak na trubi glavnu temu iz toga filma. Biti će prikazani kolaži kratkih inserata iz filmova u Nacionalnom, Popularnom i Međunarodnom programu Europolis-Meridijani, kao i izjave hrvatskih redatelja, producenata ili glavnih glumaca.

Riječi podrške Festivalu uputili su predstavnici sponzora bez kojih organizacija ne bi bila moguća, pa je tako regionalna menadžerica Hypo Alpe-Adria-Banke Antonela Diminić Brajković izrazila zadovoljstvo prošlogodišnjom i ovogodišnjom suradnjom te najavila nove, a Valter Šćulac kao zastupnik Renaulta, novog sponzora Festivala, zaželio je svima ugodan, zanimljiv i uspješan festival.

Od ove godine Festival igranog filma u Puli ima svoje prostorije u zgradi Kina Valli, no prijašnjih je godina stanovao u Istarskom narodnom kazalištu. Ravnateljica INK Gordana Jeromela Kaić čestitala je ravnateljici Zdenki Višković-Vukić na festivalskim organizacijskim iskoracima i zaželjela nove, a Istarsko narodno kazalište i dalje će pružati ruku Festivalu igranog filma, i to prvenstveno u slučaju vremenskih nepogoda.

Svečano otvaranje počinje u subotu 17. srpnja u 21.30, a Arena će za sve posjetitelje biti otvorena od 20.30. Nakon otvaranja slijede filmovi The Show Must Go On Nevia Marasovića, a potom i Samac Toma Forda.