Novosti

19/03/2010

Obilježavanje Svjetskog dana vode

Povodom Svjetskog dana vode koji se obilježava svake godine 22. ožujka, danas je na antičkom izvoru na pulskoj Karolini održana konferencija za medije. Konferenciji su nazočili direktor Vodovoda d.o.o. Aurelio Buić, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Kristina Bulešić Stanojević i voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Grada Pule Loris Mošnja.

Prve važne preporuke o problemima vezanim uz vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati u Argentini. Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiro-u, Opća skupština UN je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane uz vodu i vodne resurse. Ove se godine Svjetski dan voda obilježava pod nazivom "Čiste vode za zdrav svijet".

Upraviteljica Zaklade Kristina Bulešić Stanojević najavila je program događanja povodom obilježavanja Svjetskog dana voda. Rekla je da potičući međusektorsku suradnju, Zaklada i Vodovod Pula u suradnji sa Predškolskom ustanovom, Dječji vrtići Pula, a uz potporu Istarske županije i Grada Pule  će održati okrugli stol na temu "Odgovornost svih sudionika društva u gospodarenju vodnim bogatstvom". Susret će se održati u ponedjeljak u prostorima Istarske razvojne agencije, pri čemu će predstavnici različitih sektora predstaviti stavove i aktivnosti pojedinog sektora u očuvanju vode te odgovornost njihove organizacije u gospodarenju vodama. U sklopu okruglog stola bit će prikazana izložba radova djece Dječjih vrtića Pula na temu Voda.

Aurelio Buić se osvrnuo na sam prostor gdje se nalazi antički izvor te istaknuo kako je mjesto većini građana nepoznato. Dani otvorenih vrata održat će se u vremenu od 10 do 15 sati, kada će djeca moći posjetiti antički izvor na Karolini. Veće skupine djece trebaju se najaviti u Vodovod radi organiziranja posjeta i rasporeda.