Novosti

17/03/2010

Zaobilaznica otvorena za promet

U srijedu 17. ožujka 2010. godine u 6,00 sati otvorena je za sav promet ulica Prekomorskih brigada (Zaobilaznica). Dovršetkom asfaltiranja i postavljanjem prometne signalizacije realizirano je proširenje od križanja u Šijani u nastavku već izvedenog kolnika s četiri prometna traka, a završava kod križanja s ulicom za naselje Valmade. Ukupna dužina prometnih površina koje je rekonstruirana i izgrađena na Zaobilaznici je oko 2,2 kilometra.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat istaknuo je da je realizacijom ovoga projekta Grad Pula pokazao i dokazao da mu je rješavanje prometnih problema koji najviše muče naše građane prioritet. Jednako tako naglasio je da je nakon izgradnje kružnog toka u Šijani, nakon realizacije preregulacije prometa u Marulićevoj i Nazorovoj koje su omogućile bolji protok vozila - siguran da će ovaj projekt pridonijeti rješavanju prometnih problema u Gradu. Vezano uz druge prometne objekte Prhat je istaknuo da je Grad nastavlja sa rješavanjem prometnih problema u Gradu, kroz aktivno uključivanje u izgradnju "nove pulske obilaznice" od St. Peličeti prema Medulinu, te da se očekuje da i država odnosno Hrvatske Ceste odrade svoj dio posla na kružnom toku u Šijani.

Izgradnja pulske zaobilaznice predstavlja jedan od najzahtjevnijih objekata u građevinskom smislu s obzirom na složene uvjete gradnje i uvažavanje postojećeg stanja, te s obzirom na činjenicu da je  gotovo tijekom cijelog perioda izgradnje omogućen promet.

Ukupna vrijednost prve faze investicije iznosi 32,5 milijuna kuna (bez PDV-a). Investicija obuhvaća postavljanje 7600 metara rubnjaka te polaganje 20 000 m2 asfalta, oborinsku odvodnju, zaštiti i prelaganju vodovodne mreže, izgradnji javne rasvjete, izgradnja kružnog toka, izmještanju i zaštiti energetskih  i telekomunikacijskih instalacija, izgradnja potpornih zidova i zvučnih barijera, te uređenje prilaza i kolnika na svim obuhvaćenim cestama. Proširenje obilaznice u prometnicu s četiri traka sastavni je dio Programa ulaganja u prometnice koji je donijela gradska uprava radi rješavanja prometnih problema u Puli.

Dio Valturske ulice (od novog kružnog toka na Zaobilaznici) biti će zatvoren za promet zbog daljnje sanacije Valturske ulice u dužini od 120 metara.