Novosti

16/03/2010

Gradonačelnik ugostio australsku veleposlanicu Beverly Mercer

Gradonačelnik Boris Miletić primio je danas u prostorijama Komunalne palače Beverly Mercer, veleposlanicu Australije koja je u nastupnom posjetu Istarskoj županiji. Uz gradonačelnika, prijemu su nazočili i zamjenica župana Viviane Benussi, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile Robert Matijašić i tajnik Županijske gospodarske komore Damir Sirotić.

Miletić je istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo ugostiti novu veleposlanicu Australije. Dodao je kako je veleposlanica već posjetila Sveučilište i Županiju, gdje joj je prezentirano što Grad Pula čini u pogledu gospodarskog razvoja. Naglasio je važnost dobrih odnosa s Australijom, koja je, premda zemljopisnu udaljenja, značajna gospodarska svjetska sila i čija nam iskustva u pretvaranju industrijskih gradova i zona u atraktivna turistička odredišta mogu biti od velike pomoći.

Veleposlanica Mercer je napomenula kako se u Hrvatskoj nalazi tek dva i pol mjeseca, te kako joj je ovo njena prva službena posjeta izvan Zagreba. Dodala je kako je ovo prilika da se dogovore suradnja u gospodarskom smislu, te učvrsti već uspostavljena suradnja Sveučilišta. Dodala je kako je u Australiji oko 180 tisuća Hrvata, odnosno vjerojatno i mnogo više, obzirom da su tamo već četiri generacije. Istri i Australiji je zajednička poveznica upravo očuvanje obale te njezina zaštita, kao i razvoj turizma.

Zamjenica župana Viviane Benussi opisala je srdačnu atmosferu prilikom susreta u Istarskoj županiji. Rektor Robert Matijašić je sa veleposlanicom razmijenio iskustva u obrazovanju dviju država, te dodao kako je jedna pulska studentica tamo i obranila doktorat.

Sirotić je naglasio kako, iako su Hrvatska i Australija geografski vrlo udaljene države, na svjetskom tržištu su veoma blizu, te dodao nužnost prezentiranja hrvatskog kvalitetnog proizvoda.