Prima Ars Fest Zagreb 2010

PODIJELI
12 / 03 / 2010
PAF- Prima Ars Fest 2010festival je za uzdizanje i promociju zborskog pjevanja. To je manifestacija koja će okupljati djecu i mlade Republike Hrvatske. Festival se organizira na državnoj razini, te će se 2010. godine održati po prvi puta. Za grad domaćin prve godine izabran je grad Zagreb. Sam festival će se održati u terminu od 03. - 04. srpnja 2010., te će u sklopu istoga biti održana dva koncerta - jedan u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a drugi na zagrebačkom Bundeku.

Projekt PAF osmišljen je sa namjerom da se svi hrvatski zborovi  međusobno bolje povežu, te da se pred sve članove zborova stavi jedan izazov - odabir najvećih zborskih talenata iz svih djevojačkih zborova tj. izbor 80 najboljih hrvatskih zborskih pjevačica od kojih će se oformiti Djevojački Zbor Hrvatske,te će se kroz taj novoformirani zbor na državnoj razini promovirati zborsko pjevanje širokoj publici. Djevojke će kroz tri tjedna boravka u Zagrebu imati čast raditi sa najvećim hrvatskim glazbenicima (dirigentima, ansamblima, kompozitorima i dr.). Kao izvođači, osim Djevojačkog zbora Hrvatske, na Festivalu će nastupiti Simfonijski orkestar HRT-a, Ivana i Marija Husar, te Ivana Kindl. Dirigent projekta je maestro Mladen Tarbuk. Također, uz ovaj novooformljeni hvatski zbor, priliku za predstavljanje zagrebačkoj publici imat će preko 50 hrvatskih zborova iz kategorija dječjih zborova višeg uzrasta te djevojačkih zborova.

Ovih dana na preko 1300 adresa osnovnih i srednjih redovnih i glazbenih škola, te na veliki broj udruga - zborova amatera poslana je informacija o Festivalu sa prijavnicama za audiciju. Audicije će krenuti početkom travnja, te će se održavati u četiri grada, i to u: Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. Točni termini biti će poznati nakon zatvaranja prijava, tj. nakon 22. ožujka.

Također, u sklopu Festivala biti će organiziran i seminar za koji će profesori glazbe koji će na istom sudjelovati dobiti potvrdu o stručnom usavršavanju.

U Festival su uključeni: Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Ured gradonačelnika grada Zagreba, Turistička zajednica grada Zagreba.Također, osim grada Zagreba u projekt se uključuju i drugi gradovi Hrvatske. Detaljnije informacije mogu se dobiti na adresi:primaarsfest@gmail.com