Novosti

23/12/2009

Održana tiskovna konferencija povodom štrajka

Gradonačelnik Boris Miletić i predsjednik Gradskog vijeća Denis Martinčić održali su tiskovnu konferenciju povodom štrajkova u društvima Pula Herculanea d.o.o., Pulapromet d.o.o. i u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pula, kako bi informirali javnost o trenutnoj situaciji u gradu Puli.

Gradonačelnik se u prvom redu zahvalio svim tvrtkama koje su spremno i profesionalno pružile pomoć Gradu u uspostavljanju komunalnog reda. Tako je izrazio zahvalnost tvrtki Ceste koja s Gradom Pulom ima ugovor o održavanju nerazvrstanih javnih prometnica te je kontinuirano na terenu; te tvrtki Metis koja je osigurala dva kamiona s dizalicom, radnike koji opslužuju kamione i koji trenutno rade na sanaciji i uklanjanju srušenih stabala. Značajan doprinos pružile su i Šumarija Pula koja je uzela za obvezu sređivanje stanja uz šume u kojima je ona zadužena za čišćenje (npr. Lungomare i Šijanska šuma). Tvrtka Vintijan zadužena je za uklanjanje potencijalno opasnih grana s javnih površina.

Gradonačelnik je istaknuo kako ovaj štrajk od prvoga dana ne donosi  apsolutno nikome ništa dobro a prvenstveno je na štetu građana Pule koji plaćaju usluge javnih komunalnih društava. Pored toga, kontraproduktivan je i za radnike komunalnih društava u štrajku jer time ta poduzeća sa svakim danom obustave rada realno ostvaruju gubitke. Tako je do sada  u Pulaprometu akumuliran gubitak od preko 100 tisuća kuna a u Herculanei 150 tisuća kuna.Gradonačelnik je isto tako izrazio uvjerenje kako je štrajk posljedica obmane radnika od strane sindikalnih vođa jer zna da ima djelatnika koji bi htjeli raditi.

U ova tri dana štrajka djelatnici su prosječno izgubili na svojoj redovnoj plaći preko 1140 kuna. Činjenica je da Grad nije narušio nijednu stavku kolektivnog ugovora kojim su definirana sva materijalna prava radnika jer bi u suprotnom sindikat mogao pokrenuti tužbu pred nadležnim sudom. Štrajk je potpuno neopravdan jer on u pravilu služi za uspostavu odnosno poboljšanje pojedinih prava iz kolektivnog ugovora koja se ne mogu postići pregovorima, što u ovoj situaciji nije slučaj. Gradonačelnik je upozorio da sindikat ugrožava radna mjesta svih djelatnika, kako članova sindikata tako i ostalih. Naime, ukoliko se dokaže neregularnost štrajka solidarnosti ili štrajka u Pula Herculanei, izravno se u pitanje dovode radna mjesta djelatnika koja štrajkaju.
"Naprosto novca nema i Grad je ponudio više nego što je mogao. Radi se o tome da nije pitanje dobre volje je li se božićnica željela ili nije željela isplatiti, već naprosto novca nema."- kategoričan je Miletić.

Ponuda od gradonačelnika vrijedi još 24 sata. Ukoliko djelatnici prekinu štrajk i omoguće građanima Pule Božić u čistom okruženju, dobiti će 500 kuna u obliku poklon bona. U suprotnom, gradonačelnik je istaknuo da postoji mogućnost da se u suradnji s Gradskim vijećem  raspiše referendum o tom pitanju. Zahvalio se svima u Istri koji su se solidarizirali s Pulom, svim djelatnicima koji su došli čistiti Pulu i što su izdržali uvrede sindikalnog vođe, a najviše se zahvalio građanima Pule koji podržavaju i pomažu te ih za sve daljnje akcije i pomoći uputio na telefon 052/371- 800.

Martinčić je dao apsolutnu podršku gradonačelniku i svim aktivnostima koje se provode kako bi se grad počistio i vratio u normalno stanje. Najavio je produženje akcije i sutra s još većim brojem kamiona i više ljudi kada će se prikupljeno raslinje odvoziti u stari kamenolom.Treba naglasiti i da je za vrijeme trajanja konferencije tvrtka Pulapromet odustala od štrajka solidarnosti te se gradonačelnik nada će ostala društva slijediti njen primjer.