Novosti

21/12/2009

Pomoć radnicima pulskog Peveca

Radnici Peveca ulaze u predblagdanske dane s nagomilanim problemima i neizvjesnom budućnošću. Grad Pula, Istarska županija, Glas Istre i grupa Puljanka udružili su snage te će radnicima pulskog Peveca zbog izuzetno teške situacije u kojoj su se našli pružiti pomoć  u obliku  poklon bona u iznosu od 500 kuna.

Tijekom jutra gradonačelnik Boris Miletić posjetio je radnike radnike pulskog Peveca koji su istaknuli da nisu dobili plaće još od rujna. Nadaju se da će do Božića dobiti stečajnog upravitelja kako bi proglasili stečaj s preustrojem što bi značilo dobivanjenovogposlodavcaiupraveuzzadržavanjeradnihmjestazaradnike.UpulskomPevecunarubuegzistencijenalazise10-akobiteljičijisučlanovisvizaposleniucentruilisusamohraniroditeljis plaćom kao jedinim izvorom prihoda.Većina radnika opterećena je kreditima i bez plaće ne može pokrivati kreditne dugove u bankama kao ni nagomilane račune.

Pomoć od 500 kuna, smatraju radnici Peveca, prije svega je ljudska, moralna te im je drago da netko i u ovakvoj nezahvalnoj situaciji misli na njih. Među njima je nemali broj onih čije su obitelji doslovno gladne i tih 500 kuna je sve što će dobiti za Božić. Većina će obitelji poklon bon osim na hranu pokušati upotrijebiti i za uzdržavanje u danima koji slijede. Nikome od radnika nije u interesu biti na Zavodu za zapošljavanje i na teretu države već samo žele isplatu zarađenih plaća.

Štrajk je bio logičan slijed događaja, tvrde u štrajkaškom odboru Peveca, jer kako kažu, postupak mirenja između sindikata i uprave nije uspio budući da je Uprava Peveca odbila zahtjeve sindikata za isplatom zarađenih plaća, a od radnika je zatražila da "solidarnim radom" pripomognu očuvanju poslovanja tvrtke. Prema riječima sindikalne povjerenice Nataše Zadković, u cijeloj priči najviše će izgubiti zaposlenici jer ćedržava svoje dugove eventualno moći naplatiti od nekretnina koje još nisu založene, dok primjerice dobavljači nemaju uvjete da naplate svoja potraživanja. Međutim, radnici će diljem Hrvatske štrajkati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplate tri zaostale plaće.Inače, ukupna dugovanja prema radnicima Peveca iznose 6 milijuna kuna.

Grad Pula
Pododsjek za informiranje