Svečano obilježavanje nove školske godine u Puli polaznika United World Colleges of the Adriatic

PODIJELI
03 / 11 / 2009
Prestižna obrazovna ustanova United World Colleges of the Adriatic iz talijanskoga gradića Devina kraj Trsta odabrala je Pulu za tradicionalno obilježavanje početka nove školske godine. Svečanost će se upriličiti u petak, 23. listopada, u 12 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. 

Dosadašnja bliska suradnja s Hrvatskom u pozadini je odluke da se ovogodišnja svečanost početka školske godine održi upravo u povijesnom pulskom ambijentu. Ova manifestacija ima za cilj svojevrsnu međunarodnu promociju kulture i obrazovanja te predstavlja zajedničku inicijativu talijanske regije Friuli Venezia Giulia, Istarske županije i Talijanske unije u Istri. 

Na svečanosti će se okupiti svih 179 učenika iz čak 83 zemlje, koliko ih ove godine pohađa ovu školu. Od samog osnutka UWCAD-a 1982. godine, ovu je školu pohađalo 55 hrvatskih učenika te brojni učenici s područja bivše Jugoslavije. Osim toga, još 24 hrvatskih i slovenskih učenika odabrano je posredstvom Talijanske unije (u Sloveniji i u Hrvatskoj), odnosno Narodnog sveučilišta u Trstu. Ovi su učenici, zajedno s vršnjacima iz cijeloga svijeta, polazili zadnje dvije godine srednje škole u UWCAD-u te na kraju dobili International Baccalaureate, međunarodnu diplomu priznatu na brojnim svjetskim sveučilištima. Ove godine u Devinu Hrvatsku predstavlja troje učenika, od kojih jedan predstavlja talijansku nacionalnu zajednicu.

United World Colleges okuplja učenike iz cijelog svijeta na završne dvije godine srednjoškolskog obrazovanja organiziranim natječajem, neovisno o njihovom imovinskom statusu i podrijetlu te rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti. U svijetu trenutno djeluje 13 UWC koledža s temeljnim ciljem razvijanja tolerancije i međunarodnog razumijevanja, odnosno promicanja "obrazovanja snagom koja ujedinjuje narode, nacije i kulture za mir i održivu budućnost" prema službenoj krilatici ove svjetske organizacije.

Svečanost započinje podizanjem 83 zastave zemalja ovogodišnjih učenika u Devinu. Prisutnima će se obratiti predstavnici Talijanske unije, Istarske županije i Grada Pule kao i prvi direktor UWCAD-a David Brook Sutcliff. Prigodni program predviđa nastupe školskog pjevačkog zbora i solo izvedbe učenika. Na susretu će se okupiti i učenici srednjih škola iz Pule i Istre, odnosno potencijalni kandidati za dobivanje pune dvogodišnje stipendije ove škole.