Novosti

03/11/2009

Pulski osnovnoškolci na studijskom putovanju u Makedoniji

Učenici OŠ Stoja iz Pule vratili su se iz Republike Makedonije u kojoj su boravili od 7. do 10. listopada u sklopu projekta "Sličnosti i razlike fizičko-geografskih i bioloških karakteristika Jadranskog mora i Ohridskog jezera". Riječ je o drugoj fazi projekta, odnosno uzvratnom posjetu pulskih osnovnoškolaca njihovim makedonskim kolegama koji su Pulu posjetili u svibnju ove godine. Pulski učenici su svoj rad na ovom komparativnom projektu predstavili gostima i makedonskim učenicima u Zajednici Hrvata u Makedoniji, koja je ujedno glavni inicijator i organizator tehničkog dijela projekta. Na trodnevnom putovanju mladi Puljani bili su smješteni u obiteljima učenika skopske osnovne škole Hristijan Todorovski Karpoš. Upoznali su brojne povijesne znamenitosti Makedonije te u sklopu poučnog dijela programa bili na Ohridskom jezeru gdje im je održano predavanje o biološkim karakteristikama tog čuvenog jezera. 

Učenici su imali čast upoznati i Živka A. Popovskog Cvetina, slikara, humanista i ovogodišnjeg kandidata za Nobelovu nagradu za mir koji je posvetio dvadeset godina rada mirovnoj misiji i cvijeću pod motom "Svijet treba mir, hranu i solidarnost". Učitelje i predstavnike hrvatske zajednice primio je načelnik općine Karpoš koja je ugostila pulske učenike, obećao podršku za nastavak suradnje te ponudio suradnju Školske športske lige što su gosti s oduševljenjem prihvatili. Predstavnici OŠ Stoja, OŠ H. T. Karpoš i Zajednice Hrvata bili su gosti jednosatne emisije makedonske televizije u kojoj su makedonskoj javnosti podrobnije predstavili svoj zajednički projekt.

Inače, u prvoj fazi projekta, učenici ove makedonske škole boravili su u Puli od 9. do 13. svibnja i sudjelovali u radu "Male morske škole" na Valselinama uzimajući uzorke iz mora uz asistenciju biologinje prof. Claudije Milotti i drugih volontera. Na rtu Kamenjak u Premanturi proučavali su zaštićene biljne vrste te u eko-centru "Kuća prirode" pogledali film o zaštićenom području "Zaštitimo livade posidonije" i poslušali stručno predavanje o biološkoj raznolikosti na Jadranu.

Pokretač cjelokupnog projekta je Zajednica Hrvata u Makedoniji koja je pripremila njegov tehnički dio što je odobrilo makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova. Zajednica je u prvoj godini povezala osnovne škole iz Skopja i Pule te potpisala memorandume za suradnju i posredovala u realizaciji projekta. Projekt je podržalo i sufinanciralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Grad Pula i županijski Upravni odjel za obrazovanje iz Labina.