Novosti

24/09/2009

Aktivnosti u povodu Europskog tjedna kretanja

Predavanje na temu «Feng shui ili kako se kretati kroz život» održalo se u ponedjeljak u 18 sati u maloj dvorani Hrvatske gospodarske komore. Na predavanju je Irena Lučić, direktorica i voditeljica Centra kreativnog življenja «Zvončica» iz Zagreba, predstavila temeljna načela feng shuija kroz praktične primjere te potakla prisutne na otvorenu diksusiju o prostoru koji nas okružuje i načinu na koji utječemo na prostor te kako prostor utječe na nas. 

Radi lakšeg kretanja gradom osoba s invaliditetom, Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu Grada Pule izgradio je u ponedjeljak tzv. «rampu», odnosno prilagođen je pješački prijelaz osobama s invaliditetom na križanju ulica Prekomorskih brigada, Industrijske i Vitasovićeve ulice.

Eko-predstava «Avanture Vrećka i Smećka» za predškolski uzrast, izvedena je također u ponedjeljak u 10 sati za Dječje vrtiće Pula (Rižanska ulica), a u 12.30 za talijanski dječji vrtić Rin Tin Tin (Monte Zaro). Cilj predstave je ukazati na važnost selektivnog odvajanja i recikliranja otpada te na poboljšanje kvalitete života. Dječja predstava "Avanture Vrećka i Smećka" osmišljena je u suradnji Tetra Paka i Dramskog studija Tirena, a njome djeca na zabavan, interaktivan i njima primjeren način uče o pravilnom odlaganju otpada. Djeca u pojedinim scenama raspravljaju o postupcima likova - odgovornom i ekološki osviještenom Vrećku, neurednom Smećku i razigranoj Šmucki - te uz pjesmu uče o postupanju s višeslojnom kartonskom ambalažom za pića. 

Hortikulturna instalacija u dijelu Titovog parka predstavljena je u utorak, 22. rujna. To je mjesto gdje se građani mogu opustiti i fotografirati. Ovim načinom uređenja promiče se važnost zelenih površina za Pulu i stvaranje navike građana da posjećuju uređene zelene površine. 

Na glavnom gradskom trgu Forum djeca vrtićkog uzrasta kreativnim izražavanjem - crtanjem kredama u boji, izrazila su na svoj način temu kretanja. Gradonačelnik Boris Miletić je tom prilikom uručio prigodne nagrade vrtićkim grupama za sudjelovanje.

Svi pristigli radovi (videoprojekcije svih radova i uokvirene fotografije radova u užem izboru za nagradu) izloženi su u Gradskoj knjižnici i čitaonici od 22. do 30. rujna 2009. Također, sve pristigle fotografije su objavljenje na internetskom portalu www.gradpula.com.