Novosti

02/06/2009

Grad Pula postaje korisnik prirodnog plina

Plinara je jučer ujutro pustila prirodni plin prvim potrošačima u industrijskoj zoni Šijana-istok. Svečanom otvorenju ventila pod tlakom od četiri bara prisustvovali su gradonačelnik Boris Miletić, župan Ivan Jakovčić, direktor Plinare Dean Kocijančić, predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević, savjetnik predsjednika Uprave Ine Stevo Kalundžić, predstavnik Hrvatske stručne udruge za plin Josip Sriščić i predstavnici Hrvatske energetske regulatorne agencije.

"Ovo je stoljetni događaj za grad Pulu jer plin koji se danas koristi pušten je prvi put prije 120 godina ", izjavio je pulski gradonačelnik. "Uvođenje plina u grad, a potom i na područje cijelog poluotoka od velike je važnosti jer kaloričnost prirodnog plina smanjuje potrošnju, odnosno reducira troškove svih korisnika. U ekonomskom i ekološkom smislu plin je najisplativiji energent koji će omogućiti Puli i cijeloj Istri potpunu energentsku neovisnost."

Najjeftiniji energent iz Jadrana zasad koriste većinom veliki trgovački centri te 30-tak domaćinstava u Labinskoj ulici. Plinofikacija se nastavlja te će plin uskoro dobiti i brodogradilište Uljanik, tvornica stakla, cementara i Opća bolnica Pula. Predviđeno je da će do 2012. godine plin koristiti sva pulska domaćinstva, dok će ostatak Istre biti u potpunosti plinoficiran do 2015. godine.