Novosti

02/06/2009

Započeli radovi na zaobilaznici

Danas je pulski gradonačelnik Boris Miletić, u nazočnosti pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, Damira Prhata, svečano otvorio početak radova na zaobilaznici koja uključuje izgradnju drugog kolnika ulice Prekomorskih brigada.

Otvorenju su prisustvovali i prijašnji pulski gradonačelnici Šime Vidulin, Šuran Anton, Ivica Percan, Igor Štoković, Giancarlo Župić, Valter Drandić.

Izvođač radova je pulska tvrtka Ceste d.o.o s kojom je prošli tjedan potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji zaobilaznice u vrijednosti od 39.660.180,86 kuna. Ugovor obuhvaća izvođenje radova na izgradnji drugog kolnika ulice Prekomorskih brigada u nastavku već izvedenog kolnika sa četiri prometne trake (od čvorišta u Šijani) a završava kod križanja s ulicom za naselje Valmade u ukupnoj dužini od 1.085,80 m.

"Početak radova na ovoj zaobilaznici bez sumnje je najznačajniji iskorak u zaokruživanju prometne infrastrukture Pule te čini jedan od temelja sustavnog i planskog razvoja grada u sklopu kojeg ćemo riješiti sve ključne prometne točke"- istaknuo je Boris Miletić.

"Želio bih se zahvaliti na pozivu i reći da mi je iznimno drago biti danas na otvorenju radova zaobilaznice na kojoj smo još za moga mandata započeli prve radove, koji su, zbog problema s vojnim vlasništvom, završeni mnogo kasnije. Danas je to već jedna od gradskih cesta od velike važnosti za grad Pulu. Vjerujem da će svi to znati cijeniti" izjavio je bivši gradonačelnik Šime Vidulin.

Proširenje zaobilaznice sastavni je dio Programa ulaganja u prometnice kojega je donijelo Gradsko poglavarstvo s ciljem rješavanja prometnih problema u gradu Puli. U sklopu istoga već je sagrađen kružni tok u Šijani (križanje Koparske ulice i ulice 43. istarske divizije), kao i pješačka staza sa zelenim pojasom uz južni rub kolnika ulice Marsovo polje kojem se značajno povećala sigurnost pješaka, posebice djece koja ovim putem pješače do škole.

Podsjetimo, Programom ulaganja usvojenim u rujnu 2007. definiran je srednjoročni strateški plan ulaganja u prioritetne prometnice. Kao prioritetni prometni pravci definirani su: proširenje ulice Prekomorskih brigada (zaobilaznica), izgradnju kružnog toka na križanju 43. istarske divizije i Koparske ulice, izgradnja prometnice Kukuljevićeva - Trg na Mostu (Punta), izgradnja prometnice Kranjčevićeva - Marsovo polje, izgradnja/rekonstrukcija prometnice Kranjčevićeva-Besenghieva-Mornarički trg-Arsenalska, te rekonstrukcija dijela postojeće Marulićeve ulice s dvije prometne trake u prometnicu sa četiri prometne trake kao i preusmjeravanje nastavka Marulićeve u jednosmjernu (pravac jug) i Nazorove u jednosmjernu (u pravcu sjevera).