Novosti

02/06/2009

Međunarodni dan muzeja - prezentacija

U ponedjeljak, 27. travnja 2009. godine s početkom u 18,00 sati, u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Pula povodom Međunarodnog dana muzeja, a u sklopu ciklusa predavanja "Arheologija i turizam", premijerno će se u Puli održati impresivne prezentacije na kojima će biti predstavljene dosad neviđene 3D rekonstrukcije i animacije spomeničke baštine grada Pule.

  • dr. sc. Alka Starac - "Od ulomka do rekonstrukcije - antički spomenici Pule i Nezakcija". Na predavanju će premijerno biti predstavljeni 3D modeli rekonstruiranih monumentalnih građevina u Puli (pulski amfiteatar, osmerokutni mauzolej, dvije građevine u ulici Porta Stovagnaga i, posebno, veliki teatar Monte Zaro) i Nezakciju (Forumski hramovi) koji su odabrani zbog toga što ima dovoljno arheoloških elemenata za njihovu 3D rekonstrukciju. Projekt je nastao kao rezultat višegodišnjeg projekta financiranog od strane Ministarstva kulture RH pod nazivom "Corpus Signorum Histriae".


  • Željko Ujčić, dipl. arheolog i Anton Percan, dipl. ing. arh. - "Arheološki park bazilike Sv. Marije Formoze u Puli". Riječ je o projektu Arheološkog muzeja Istre čiji je višegodišnji program istraživanje zaštite i prezentacije velike pulske bazilike iz Justinijanovog doba s ciljem uređenja arheološkog parka na području južnog dijela starogradske jezgre koja će biti predstavljena 3D rekonstrukcijom i animacijom