Novosti

02/06/2009

Investicija od 39 milijuna kuna za proširenje zaobilaznice

Gradonačelnik Boris Miletić i direktor poduzeća Ceste d.o.o Pula Miro Mirković, uz nazočnost pročelnika Damira Prhata, potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na izgradnji zaobilaznice, odnosno drugog kolnika ulice Prekomorskih brigada. Ugovorom vrijednosti 39.660.180,86 kuna obuhvaćeno je izvođenje radova na izgradnji drugog kolnika ulice Prekomorskih brigada u nastavku već izvedenog kolnika sa četiri prometne trake (od čvorišta u Šijani) do križanja sa ulicom za naselje Valmade u ukupnoj dužini od 1.085,80 m.

"Građani grada Pule prepoznali su promet kao jedan od najvećih problema u gradu. Usvajajući Program ulaganja u prometnice krenuli smo sustavno rješavati taj problem dok potpisivanje ovog ugovora označava i početak rješavanja najslabije prometne gradske točke. Pri tome sam iznimno zadovoljan što je izgradnju ovako zahtjevnog objekta dobila pulska firma.

Međutim, želim izraziti nezadovoljstvo što i država, konkretno tvrtka Hrvatske ceste, zadužena za izgradnju "velikog" kružnog toka u Šijani nije tako ažurna i brza, te se nadam da će se i radovi na tom projektu ubrzati, obzirom da ovom dinamikom ne možemo nikako biti zadovoljni. Ulaganje u prometnice jedan je od prioriteta ove gradske uprave, pored ulaganja u vrtiće, škole, kanalizaciju i plinsku mrežu." izjavio je gradonačelnik Boris Miletić.

"Izuzetno mi je drago da je Grad Pula na natječaju odabrao poduzeće Cesta Pula za izvođenje radova na pulskoj zaobilaznici. Htio bih napomenuti da je naše poduzeće prije 27 godina bilo i prvi izvođač ulice Prekomorskih brigada te smo ponosni da opet nastavljamo sa suradnjom. Sama izgradnja sastoji se od dvije faze: prva uključuje izgradnju oborinske i fekalne kanalizacije te javne rasvjete dok se druga odnosi na izgradnju samog kolnika. Početak radova zakazan je za srijedu, 29.travnja dok rok za izvođenje radova je 150 radnih dana. Osobno samjako ponosan što nastavljamo radove započete 1982 godine i što će u povijest poduzeća ući cijela izgradnja zaobilaznice" izjavio je direktor Ceste d.o.o Miro Mirković.

Proširenje zaobilaznice sastavni je dio Programa ulaganja u prometnice kojega je donijelo Gradsko poglavarstvo s ciljem rješavanja prometnih problema u gradu Puli. U sklopu istoga već je sagrađen kružni tok u Šijani (križanje Koparske ulice i ulice 43. istarske divizije), izgrađena je pješačka staza sa zelenim pojasom uz južni rub kolnika ulice Marsovo polje kojem se značajno povećala sigurnost pješaka, posebice djece koja ovim putem pješače do škole.

Podsjetimo, Programom ulaganja usvojenim u rujnu 2007. definiran je srednjoročni strateški plan ulaganja u prioritetne prometnice. Kao prioritetni prometni pravci definirani su: proširenje ulice Prekomorskih brigada (zaobilaznica), izgradnju kružnog toka na križanju 43. istarske divizije i Koparske ulice, izgradnja prometnice Kukuljevićeva - Trg na Mostu (Punta), izgradnja prometnice Kranjčevićeva - Marsovo polje, izgradnja/rekonstrukcija prometnice Kranjčevićeva-Besenghieva-Mornarički trg-Arsenalska, te rekonstrukcija dijela postojeće Marulićeve ulice s dvije prometne trake u prometnicu sa četiri prometne trake kao i preusmjeravanje nastavka Marulićeve u jednosmjernu (pravac jug) i Nazorove u jednosmjernu (u pravcu sjevera).