Novosti

25/06/2024

Predstavnice Grada Pule sudjelovale na sastanku projekta Urbio Bauhaus u Poljskoj

U poljskom Wroclawu održan je početni sastanak projekta URBIO BAUHAUS  – New European Bauhaus for increasing urban biodiversity / URBIO BAUHAUS – Novi Europski Bauhaus za povećanje urbane bioraznolikosti u sklopu Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021.-2027.(Interreg Central Europe) kojem su prisustvovale Karmela Maren, pomoćnica pročelnice za urbanizam i zelene politike te Antonija Babić, voditeljica Odsjeka za razvojne i europske politike Grada Pule.

Vodeći partner koji je organizirao sastanak je Sveučilište prirodnih znanosti u Wroclawu (Poljska),  dok su uz Grad Pulu na sastanku sudjelovali gradovi partneri Kranj (Slovenija), Wroclaw (Poljska) i Erd (Mađarska), te ostale partnerske institucije; POR Consult d.o.o. (Hrvatska), Institut za održivi razvoj (Slovenija), BURST (Mađarska), Poliedra - Politehnika Milano (Italija) te Sveučilište primijenjenih znanosti u Wismaru (Njemačka).

Na sastanku je predstavljen projekt, vremenski okvir te buduće obveze, dok su gradovi predstavili svoja pilot područja koja su u sklopu projekta definirana kao područja za intervenciju u duhu Novog Europskog Bauhausa s naglaskom na zelene politike i osiguravanje participativnog pristupa prilikom planiranja intervencija. 

URBIO BAUHAUS ima za cilj suzbijanje gubitka biološke raznolikosti u urbanim područjima središnje Europe, koristeći vrijednosti Novog europskog Bauhausa (održivost, inkluziju i estetiku) kao temelj. Središnje rješenje projekta je podrška i razvoj bioraznolikosti u urbanim sredinama, a različita rješenja će se testirati u četiri srednjoeuropska grada: Kranj, Pula, Wroclaw i Erd. Projektom će se poticati dugoročna suradnja između znanstvenih organizacija i donositelja politika kako bi se razvio Master plan politika za razvoj bioraznolikosti u urbanim sredinama. Što se tiče Grada Pule, posebna pažnja bit će posvećena izradi hotela za kukce, stvaranja cvjetnih traka s medonosnim biljkama kako bi se povećala i promicala važnost pčela i bioraznolikosti, postavljanje hranilica za ptice te promocija istog.