Novosti

24/06/2024

Predstavnici Grada Pule sudjelovali na Intelligent Cities Challenge konferenciji u Portu

Konferencija Intelligent Cities Challenge (ICC) o lokalnim zelenim planovima te forum gradonačelnika i poduzeća održani su u portugalskom Portu 18. i 19. lipnja 2024., dok je sektorski terenski prikaz dobrih praksi održan idućeg dana, 20. lipnja 2024.  

U ime Grada Pule na konferenciji, forumu, radionicama, grupnim izlaganjima i terenskim prikazima dobrih praksi aktivno su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić te pomoćnica pročelnice za strateške projekte i EU fondove Ivana Džombić.

U ime lokalnih gospodarstvenika po pitanju zelenih politika sudjelovali su Tatjana Uzelac i Bruno Juričić iz tvrtke Starum d.o.o.

Nadovezujući se na dosadašnje uspjehe, Intelligent Cities Challenge Conference na temu Lokalnih zelenih planova okuplja čelnike gradova, kreatore politika, stručnjake iz industrije i dionike kako bi istražili ključne teme, razmijenili najbolje prakse i razvili inovativna rješenja. Sudionici su sudjelovali u interaktivnim radionicama, odvojenim sesijama i praktičnim aktivnostima kako bi se uhvatili u koštac s izazovima urbanog razvoja i iskoristili prilike za razvoj.

Dijalog na visokoj razini između gradonačelnika i poslovnih čelnika bio je usredotočen na povećanje kapaciteta gradova za stvaranje vodećih tržišta za europsku industriju čiste tehnologije i digitalne tehnologije. Sudionici su istaknuli ključnu ulogu gradsko-poslovnog partnerstva u pokretanju zelene tranzicije putem lokalnih zelenih ponuda i ponovnom postavljanju industrijskih kapaciteta bliže domu.

Zaključci poslovnog foruma gradonačelnika su sljedeći:

''Mi, čelnici europskih gradova i poduzeća priznajemo ključnu ulogu javno-privatnog partnerstva na lokalnoj razini u pokretanju zelene tranzicije, što je istaknuto u nekoliko nedavnih političkih deklaracija i dijaloga. Posebno podržavamo izvješće Enrica Lette o budućnosti jedinstvenog tržišta i njegovoj "slobodi ostanka", koji zagovara teritorijalni pristup za jače, pravednije i konkurentnije jedinstveno tržište. Predani smo zajedničkom radu na:

  • Obnavljanju lokalnih gospodarstava i vraćanju dinamičnog proizvodnog kapaciteta na lokalnoj razini koji mobilizira lokalne resurse i talente te stvara održivi gospodarski rast, konkurentnost i zapošljavanje.
  • Iskorištavanju kapaciteta gradova za stvaranje vodećih tržišta (potražnja) za europsku industriju čiste tehnologije, biotehnologiju, digitalnu tehnologiju i šire.
  • Usklađivanju zelene i digitalne tranzicije putem dijeljenja podataka, umjetne inteligencije, digitalnih blizanaca i tehnologija pametnih gradova za optimizaciju prostornog planiranja i urbanog razvoja temeljenog na podacima.
  • Iskorištavanju lokalnih resursa, znanja i mreža za učinkovito rješavanje potreba lokalnog društva i poticanje dubljeg, otpornijeg, dugoročnog razvoja.“

Podsjetimo, gradovi u ICC mreži odabrani su da krenu na dvogodišnje putovanje na kojem će izraditi učinkovitu strategiju i razviti inovativna rješenja koja će ih staviti na čelo zelene i digitalne dvostruke tranzicije.

Primarna područja na koja će se Grad Pula- Pola fokusirati jesu: 

  • Energija i obnovljivi izvori energije,
  • Održiva mobilnost i transport
  • Zelena i digitalna transformacija u izgradnji

Sekundarna područja:

  • Turizam 
  • Kultura

Grad Pula-Pola već je pripremio nacrt prvog Lokalnog zelenog plana koji će potpisati sa Pulaprometom po pitanju razvoja održive mobilnosti i transporta i pokretanja intermodalne mikromobilnosti u gradu.

Više informacija o ICC konferenciji moguće je pronaći OVDJE.