Novosti

21/06/2024

Predstavljanje knjige Mate Ćurića "Istrajavanje"

Knjiga Mate Ćurića Istrajavanje: Pogled iz mrtvog ugla bit će predstavljena u utorak, 25. lipnja 2024. u 12 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Knjigu će uz autora predstaviti dr. sc. Stipan Trogrlić i Ian Tataj. 

Organizatori ovog programa su Matica hrvatska - ogranak Pazin, Društvo hrvatskih književnika - Istarski ogranak, Katedra čakavskog sabora Pula i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Knjigu Istrajavanje: Pogled iz mrtvog ugla objavila je Matica hrvatska Pazin, u suizdavaštvu s Istarskim ogrankom Društva hrvatskih književnika. Urednik knjige je dr. Mihovil Dabo, a recenzenti su dr. Stipan Troglić i dr. Milan Radošević.

Riječ je o tekstovima o novijoj povijesti Istre, posebno onih koji se tiču događaja, svjedoka i aktera tzv. rujanskih događaja oko sjedinjenja s maticom domovinom Hrvatskom. Oni su objavljivani tijekom posljednja četiri desetljeća autorove novinarske karijere u Glasu Istre, gdje je bio i zaposlen kroz različite forme – feljtone, kolumne, komentare, intervjue s najrelevantnijim akterima tog doba, povezanih s donošenjem Rujanskih odluka 1943. godine.

Mate Ćurić, publicist, novinar, filmski kritičar i prozaik, rođen je u Koritima (Duvno), osnovnu i srednju školu završio je u Bjelovaru, a studirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1978. živi i radi u Puli - u Istarskom narodnom kazalištu, u pulskim srednjim školama te u OŠ Marčana, a od 1983. kao novinar i urednik u dnevniku Glas Istre. Urednik je u godišnjaku "Jurina i Franina", Matici hrvatskoj Pula, suradnik je Čakavskog sabora, tajnik Matice hrvatske za Istru, uredio je više knjiga proze i publicistike te je suradnik u više časopisa. U književnost ulazi početkom osamdesetih kratkim pričama za djecu i odrasle u godišnjaku "Jurina i Franina", književnim esejima u časopisima »Pet« i Kulturni vjesnik u Puli, a književne, filmske i kazališne kritike objavljuje konstantno i sustavno u Glasu Istre, Novom listu, Istri, Novoj Istri, La Battani. Autor je nekoliko knjiga.