Novosti

14/06/2024

Započeo Bloomsday u Puli

Već tradicionalna manifestacija Bloomsday u Puli danas je započela ispred cafe bara Uliks čitanjem ulomaka romana Uliks Jamesa Joycea.

Ulomke iz slavnog romana čitali su studenti Odjela anglistike, Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile na šest jezika: engleskom, njemačkom, japanskom, talijanskom, slovenskom i turskom (studentica na ERASMUS programu).

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula otvorena je izložba Seamus Heaney: Listen Now Again.  Ravnateljica Nadia Bužleta zahvalila je Veleposlaniku Republike Irske u Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhriju Dowlingu na suradnji i već trećoj izložbi koju realiziraju u suradnji s Veleposlanstvom Republike Irske. Veleposlanik Nj. E. Ruaidhri Dowling tom je prigodom naglasio je da je i ovaj književnik inspiraciju crpio upravo od Jamesa Joyca.

Veleposlanik, pročelnica za Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Emina Popović Sterpin i direktorica Turističke zajednice Sanja Cinkopan korotaj potom su na Forumu pogledali radove učenika prvog razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koji su crtali svoje viđenje Jamesa Joyca.

Program Bloomsdaya nastavlja se i večeras na Forumu uz glazbu s početka 20. stoljeća Dua Rapsodija i degustaciju sireva s početkom u 20:30 sati te sutra u 10 sati otvorenjem izložbe plakata od početaka Bloomsdaya u Puli (2012.) do 2023. godine.

Također, bit će predstavljeni i radovi učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Joyce u očima ŠPUD-a.