Novosti

28/05/2024

Tretiranje korova na dječjim igralištima

Pula Herculanea započela je s tretiranjem korova na nekim dječjim igralištima na području grada Pule. Tretiranjem će biti obuhvaćena samo igrališta koja su djelomice ili u cijelosti nasuta tucanikom te je njihova košnja otežana ili opasna za imovinu i (ili) ljude koji se zateknu u blizini.

Također, ovo je vrijeme intenzivnog rasta alergenih trava i korova te se tretiranje provodi s ciljem sprečavanja rasta i širenja istih. Za ovu svrhu koriste se preparati pogodni za primjenu u urbanim sredinama s primjesom ekoloških sredstava. Mole se građani za razumijevanje i strpljenje obzirom da se tretirana igrališta neće moći koristiti u vrijeme tretiranja i neposredno nakon njega.

Nastavit će se i sa zaštitom stabala kestena protiv kestenovog moljca u gradskim drvoredima, stabala ladonje, javora i murve na kojima je uočena zaraza invazivnim štetnikom (Takahashia japonica) kao i tretiranje judića u Flanatičkoj ulici koje se provodi svakog proljeća s ciljem suzbijanja lisnih uši koje se na njima pojavljuju, a izlučujući mednu rosu uzrokuju slabljenje stabala i onečišćenje javno prometne pješačke površine.

Ovogodišnje iznimno vlažno proljeće pogoduje pojavi i širenju bolesti i štetnika što iziskuje pravovremeno provođenje mjera na prevenciji i zaštiti.