Novosti

24/05/2024

8. Festival zavičajnosti u Puli okupio učenike 46 istarskih osnovnih škola

Ovogodišnji 8. Festival zavičajnosti za osnovne škole danas je u pulskoj OŠ Kaštanjer okupio brojne učenice i učenike iz cijele Istre koji su predstavili vrijedne radove i projekte realizirane u sklopu zavičajne nastave. 

Prisutne je u ime Grada Pule, gradonačelnika Filipa Zoričića i svoje osobno pozdravila Elvira Krizmanić Marjanović, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport. Izrazila je zadovoljstvo da se Festival zavičajnosti održava u OŠ Kaštanjer te rekla da se radi o vrijednom Projektu koji na kreativan način uči djecu od vrtića, osnovne škole i srednje škole o tradicijama i običajima naše lijepe Istre.

Učenike i njihove mentore pozdravili su i župan Istarske županije Boris Miletić koji je poručio djeci da nastave učiti o svome zavičaju kako bi sutra stečena znanja mogli prenositi dalje, te pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica koji je pozvao sve škole da u utorak, 28. svibnja prate mrežnu stranicu Istarske županije jer se očekuje još jedan korak u implementaciji zavičajne nastave.

Ravnateljica OŠ Kaštanjer Nada Crnković izrazila je zadovoljstvo što je njihovoj ustanovi pripalo ovogodišnje domaćinstvo te da su učenici i njihovi mentori potvrdili važnost učenja, proučavanja, istraživanja i očuvanja zavičajnih vrednota, pogotovo kroz njegovanje običaja i kulture svoga istarskoga kraja.

Projekt Institucionalizacije zavičajnosti/zavičajne nastave Istarska županija počela je provoditi u predškolskim ustanovama 2014. godine. Nastavljen je sljedeće godine u osnovnim školama, a u školskoj godini 2016./2017. uveden je i u srednje škole. Riječ je o jednom od županijskih projekata koji je najbrže prihvaćen i prigrljen od djece i mladih te njihovih učitelja i nastavnika, kao i javnosti. 

Projektom zavičajne nastave želi se razviti osjećaj pripadnosti djece i mladih zajednici kroz promatranje, učenje i otkrivanje Istre u svim njezinim posebnostima. Stoga je posebna pozornost je posvećena lokalnim govorima tj. dijalektima te lokalnoj i zavičajnoj povijesti, običajima i tradiciji, kojima zbog globalizacije prijeti odumiranje.