Novosti

24/05/2024

Održano 30. jubilarno Državno natjecanje „Sigurno u prometu“

U pulskoj osnovnoj školi „Veli Vrh“ 23. svibnja je svečano otvoreno 30. Državno natjecanje „Sigurno u prometu“, namijenjeno djeci petih i šestih razreda osnovne škole, koje organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski autoklub, uz potporu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske te u domaćinstvu Auto kluba Pula-Rovinj.

Natjecanju se u ime Grada Pule odazvala pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Elvira Krizmanić Marjanović te pozdravila učenike, natjecatelje i uzvanike. Državnom natjecanju su prisustvovali predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek, predsjednik Autokluba Pula-Rovinj Darko Starčević, predstavnici Istarske županije, Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave Istarske, brojni predstavnici autoklubova udruženih u Hrvatski autoklub te natjecateljice i natjecatelji i njihovi učitelji – mentori iz svih naših županija.

Predsjednik Tušek u obraćanju prisjetio se početka organiziranja natjecanja, davne i ratne 1993. godine, kad su ga u Puli provela tri autokluba udružena u Hrvatski autoklub.

„Danas, kao i tada, provodimo ovo natjecanje s ciljem smanjivanja stradavanja djece u cestovnom prometu. Natjecanje organiziraju i provode policijski službenici i djelatnici Hrvatskog autokluba. Pobjednike natjecanja, dvije djevojčice i dva dječaka, Hrvatski autoklub u rujnu ove godine vodi na europsko natjecanje u Parizu Francuska“, rekao je predsjednik Tušek.

Akcija „Sigurno u prometu“ uključuje školska natjecanja, zatim županijska natjecanja tijekom travnja i svibnja u županijama te na kraju državno natjecanje. Prvog dana natjecanja, 22. svibnja 2024. provedeno je testiranje iz poznavanja propisa i vještina prolaska kroz biciklistički poligon nazvan „labirint života“. Drugog dana natjecanja, 23. svibnja, nakon svečanog otvorenja, provedeno je testiranje iz vještina upravljanja biciklom na tri pozicije biciklističkog poligona.

U ekipnim rezultatima prvo je mjesto zauzela Primorsko - goranska županija, dok je Istarska županija zauzela 16. mjesto.