Novosti

15/05/2024

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić na obilježavanju 30. motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja

U pulskom Centru Coworking svečano je obilježena 30. motovunska ljetna škola unapređenja zdravlja, a okupljene je u ime Grada Pule pozdravila zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

„Veliko mi je zadovoljstvo što danas u Puli  obilježavamo održavanje 30. jubilarne, motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja. Pula je još davne 1991. godine, prva u Istri, pristupila organizaciji Zdravi grad, a potom krajem 1995. godine prva među hrvatskim Zdravim gradovima pristupila izradi gradske Slike zdravlja i gradskog Plana za zdravlje metodom brze procjene potreba za zdravlje u zajednici, a koja je prepoznata kao instrument pomoći u poboljšanju zdravlja građana. Bolje zdravlje možemo postići zajedničkim naporima pojedinaca i skupina koje žive u gradu“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Naglasila je važnost poticanja građana na aktivno uključivanje u sve aktivnosti u Gradu koje imaju ili mogu imati utjecaj na zdravlje te dodala kako u tome važnu ulogu imaju i gradske vlasti pri donošenju političkih odluka koje utječu na zdravu sliku grada.  

„Programi vezani uz stanovanje, okolinu, obrazovanje, javne službe, socijalnu zaštitu i drugi programi gradske uprave bitno utječu na zdravlje građana. Zdravi grad treba biti grad za sve svoje stanovnike i socijalno osjetljiv. Investicija u zdravlje je investicija za ekonomski i društveni prosperitet, a nikako trošak. Vjerujem da ćete u ova tri dana kroz tečajeve o temama dostupnosti informacija za strateško planiranje za zdravlje lokalno, jačanju otpornosti gradova na klimatske promjene, koordinaciji-kontinuitetu skrbi u zajednici, razmijeniti primjere dobre prakse, zajedno dobiti neke nove spoznaje i donijeti zaključke kako još bolje unaprijediti lokalnu zajednicu po pitanju zdravlja i socijalne zaštite te pojačati gradsku diplomaciju za zdravlje“, zaključila je zamjenica gradonačelnika.

Obilježavanju 30. motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja prisustvovala je i Irena Peruško, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, mlade i sport.