Novosti

10/05/2024

Predstavljen program 3. ICT konferencije Let'sGrow! na temu AI u fokusu

U prostoru Vijećnice na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli najavljeno je treće izdanje ICT konferencije „Let'sGrow!“ koje će se održati u srijedu, 15. svibnja 2024. godine u Hotelu Park Plaza Histria u organizaciji Udruge ICT Istria.

Konferenciju čija je ovogodišnja tema „AI u fokusu“ najavili su Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule, Elena Božac Čujić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, Dean Verbanac, predsjednik Udruge ICT Istria, Denis Hrelja, tajnik Udruge ICT Istria, viši stručni savjetnik u HGK - Županijskoj komori Pula Martina Dodić, Consonna, članica Udruge ICT Istria, izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, dekan Fakulteta informatike u Puli.

„Naše škole i učenici od najranije dobi uključeni su u segmente novih tehnologija i primarni cilj ovog projekta je povezivanje škola i učenika s tehnološkom industrijom stoga je Grad Pula od samog početka dio ove priče. Uz sustavne aktivnosti poput formiranja timova i izrade chatbota koje se provode u školama, važno nam je da se na ovu konferenciju uključi što veći broj mladih. Poslani su pozivi školama, a očekuje se brojka od gotovo 500 učenika. Njihovom odazivu doprinijet će i posebne aktivnosti kao što je Gaming area, Šou program area i slično te se radujemo odazivu što većeg broja učenika, studenata i mladih“, kazala je Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule.

Ovogodišnja ICT konferencija "Let'sGrow!" obiluje značajnim događanjima i bogatim programom koji obećava duboki zaron u svijet umjetne inteligencije (AI) te širok spektar zanimljivih tema. Okupit će više od 20 stručnih predavača, uključujući ugledne hrvatske stručnjake koji će svojim znanjem i iskustvom obogatiti rasprave o umjetnoj inteligenciji. Tu je i 12 izlagača istarskih ICT tvrtki, a posjetitelje očekuje i Fantastic Esports Gaming Area, Šou program area u sklopu kojeg će se održati dvoboj za otklanjanje pogrešaka uz brojne nagrade za one najuspješnije te Speed Dating koji studentima pruža priliku da se osobno predstave poslodavcima iz ICT sektora. Konferencija će pružiti priliku za stjecanje novih znanja i vještina, ali i mogućnost za uspostavljanje važnih kontakata i suradnji koje će oblikovati budućnost umjetne inteligencije u našem društvu.

Dean Verbanac, predsjednik Udruge ICT Istria pojasnio je zašto je kao ovogodišnja tema ICT konferencije odabrana umjetna inteligencija.

 „S obzirom na to da je u posljednje dvije godine umjetna inteligencija doživjela izniman tehnološki napredak, dolazimo u situaciju da ova disciplina postaje ključni pokretač svjetske ekonomije. Njezin se utjecaj širi na obrazovanje, istraživanje i razvoj, dok istovremeno postavlja brojne društvene i etičke dileme. S obzirom na sveobuhvatnost ovih utjecaja, izbor umjetne inteligencije kao teme naše konferencije pruža priliku za dubinsku analizu i raspravu o njenim sveprisutnim efektima“, rekao je Dean Verbanac, predsjednik Udruge ICT Istria.

„Spajanje različitih sektora pridonosi razvoju gospodarstva i potencijalno omogućuje veliki napredak. Svatko je specijalist u onome što radi i najbolje poznaje svoje poslovanje i to je najbolji početak za ideju o razvoju, jer današnja tehnologija omogućuje da se gotovo sve može realizirati. Imali smo već nekoliko uspješnih spajanja tvrtki iz različitih djelatnosti i ova konferencija je nastavak te uspješne priče koja može pozitivno oblikovati nečije poslovanje“, istaknuo je Denis Hrelja, tajnik Udruge ICT Istria i viši stručni savjetnik u HGK - Županijskoj komori Pula.

Martina Dodić, članica Udruge ICT Istria ukratko je predstavila program konferencije. Govornici  konferencije predstavljaju kremu znanja s područja umjetne inteligencije, kako na hrvatskom, tako i na međunarodnom području. Jedan od ključnih dijelova konferencije bit će fireside chat s Aleksandrom Stankovićem, gdje će posjetitelji imati priliku čuti Mislava Malenicu, renomiranog znanstvenika i međunarodnog tech poduzetnika, pionira AI-ja u Hrvatskoj. Marin Trošelj, predvodnik nove paradigme obrazovanja sa svojim start-upom STEMI, podijelit će spoznaje o budućnosti obrazovanja u svijetu umjetne inteligencije. Također, Aco Momčilović, psiholog i predsjednik Global AI Ethics Institutea, osvijetlit će zašto je AI ključna komponenta budućnosti. Uz niz direktora i osnivača istarskih IT tvrtki, sve posjetitelje očekuju i brojni predavači i panelisti iz djelatnosti koje nisu direktno vezane uz IT sektor, poput odvjetnice Katarine Bulić Bestulić, povjesničara umjetnosti dr. sc. Ivana Matejčića, ravnateljice Opće bolnice Pula doc. dr. sc. Irene Hrstić, dr. med., Luke Rossija, direktora Vinarije Rossi i predsjednika Udruge Vinistra, Tedija Chiavalona, suvlasnika hi-tech uljare OPG Chiavalon, konzultanta Damira Medveda i mnogih drugih. Posebno zanimljivi bit će kratki sessioni koji će istaknuti primjene umjetne inteligencije u poslovnom svijetu što će biti prilika za dobivanje uvida u najnovije trendove i mogućnosti koje AI pruža različitim industrijama.

„Fakultet informatike, u sklopu Sveučilišta u Puli, sudjeluje u cjelokupnom programu konferencije, od početka i prvog panela „AI u službi zajednice” na kojem će se otvoriti pitanja o primjeni AI-ja na području grada i županije. Također, naši profesori sudjeluju na panelu „Mitovi i istine o AI-u”, a uključit ćemo naše studente uz napomenu da su oni već zaposleni i to zahvaljujući suradnji fakulteta i tvrtki članica Udruge ICT Istria. U sklopu Speed Datinga, koji se održava drugu godinu zaredom, studenti imaju priliku predstaviti se i razgovarati s poslodavcima. Našim djelovanjem želimo pomoći u rastu i razvoju cijele Istre i šire, prvenstveno kroz ICT sektor, stoga i samo ime konferencije „Let'sGrow!” usmjerava na to“, naglasio je izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, dekan Fakulteta informatike u Puli.

Elena Božac Čujić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije istaknula je: „Već treću godinu zaredom Istarska županija uključuje se u konferenciju Let'sGrow! čime smo se strateški opredijelili za razvoj ICT sektora. U Istri imamo puno uspješnih poduzetnika iz tog sektora pa je ovo prilika za njihovo jačanje, učenje i povezivanje. Napomenula bih da je Istarska županija na drugom mjestu po razvijenosti ICT sektora, odmah iza Grada Zagreba. Osim što dajemo poticaje za tvrtke iz tog sektora, potičemo i digitalizaciju u ostalim djelatnostima, tako da koristim priliku najaviti skori natječaj u iznosu od 60.000 eura za digitalizaciju poslovanja, koji će biti objavljen na našim mrežnim stranicama.”

S bogatim programom i utjecajnim govornicima, treća po redu Let'sGrow! konferencija predstavlja nezaobilazan događaj za sve koji žele biti u korak s najnovijim trendovima u tehnologiji i AI-ju.

Ulaz na konferenciju je besplatan za sve posjetitelje, otvorena je za sve zainteresirane građane, a organizator je osigurao i ukusnu marendu za sve polaznike i sudionike.

Suorganizator konferencije Let'sGrow! je Istarska županija, dok su partneri Hrvatska gospodarska komora, Grad Pula, Arena Hospitality Group i PBZ.

Više informacija možete saznati na web stranici ICT Istriate na društvenim mrežama (Facebook,Instagrami LinkedIn).