Novosti

09/05/2024

Uoči Dana Europe pročelnica Samanta Barić sudjelovala na okruglom stolu „EU fondovi u Republici Hrvatskoj - rezultati, izazovi i prilike"

Uoči Dana Europe, 8. svibnja na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"  održan je okrugli stol na temu „EU fondovi u Republici Hrvatskoj - rezultati, izazovi i prilike" na kojem je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić predstavila  iskustva Grada Pule.

Pročelnica Barić posebno se osvrnula na značaj Grada kao jedinice lokalne samouprave i ključnu ulogu u procesu povlačenja EU sredstava jer je to najniža razina, koja je najbliža građanima i na taj način mogu se najbolje prepoznati lokalne potrebe. Posebice je to prepoznato u ITU mehanizmu koji upravo djeluje na taj način. U gradu Puli, u prošloj financijskoj perspektivi je Grad Pula uz bok ostalih 7 gradova bio prepoznat kao grad u kojem se provodi ITU mehanizam koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, da bi se provedbe ITU Mehanizma nastavila i u ovoj financijskoj perspektivi.

Gradska uprava je usmjerena na iskorištavanje prilika koje se pružaju u ovoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. i sukladno mogućnostima prijavljuje projektne prijave u sklopu različitih Programa. Već sada, krenula je provedba projekata ukupne vrijednosti preko 7 milijuna €, a tek sad slijede Pozivi za izravne dodjele u sklopu ITU mehanizma procijenjene  vrijednosti europskih bespovratnih sredstava gotovo 17 milijuna € i još mnoge druge prilike koje nam se pružaju do kraja ovog financijskog razdoblja.

„EU fondovi nisu samo financijski instrument, već i mehanizam koji potiče strateško  planiranje, suradnja i inovacije. U Gradu Puli smo posvećeni ne samo iskorištavanju postojećih mogućnosti, već i traženju novih, inovativnih načina kako maksimalno iskoristiti potencijale koje EU fondovi nude.“ zaključila je pročelnica Barić.

Ostali sudionici okruglog stola bili su Iva Novak, ravnateljica  Uprave za strateško planiranje i koordinaciju fondova EU, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ivana Dragišić, ravnateljica javne ustanove  Regionalni koordinator Istarske županije  za europske programe i fondove, dr. sc. Boris Sabatti, direktor  Istarske razvojne agencije(IDA), Jasenka Kapuralin, voditeljica Centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju,  Agencija za ruralni razvoj Istre(AZRRI), Mirena Tubić, voditeljica Ureda za strateško i prostorno planiranje, infrastrukturne projekte i razvoj  Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli  te moderatorica okruglog stola bila je profesorica FET-a prof. dr. sc. Ines Kersan-Škabić.

Okrugli stol održan je uoči Dana Europe koji se obilježava svake godine, 9. svibnja koji simbolizira mir i jedinstvo europskog kontinenta te obilježava povijesni trenutak kada je 1950. godine Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio prijedlog o zajedničkoj upravi za proizvodnju ugljena i čelika. Tom deklaracijom predlaže se stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik čije bi članice udružile proizvodnju ugljena i čelika. Europska zajednica za ugljen i čelik bila je prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija.

Danas, Dan Europe slavi se diljem kontinenta kao prilika za promicanje vrijednosti solidarnosti, demokracije i suradnje među europskim narodima, te kao podsjetnik na važnost Europske unije u promicanju mira, stabilnosti i prosperiteta.

Dan Europe prilika je za promišljanje o Europskoj Uniji i očuvanju vrijednosti koje ona donosi. Korištenje EU fondova u Republici Hrvatskoj nije samo financijsko pitanje, već i prilika za jačanje institucionalnih kapaciteta, unaprjeđenje životnog standarda građana te povećanje konkurentnosti gospodarstva. Stoga je važno nastaviti raditi na učinkovitom korištenju i upravljanju sredstvima EU fondova kako bi se maksimalno iskoristile prednosti članstva u Europskoj uniji na svim razinamaupravljanja.