Novosti

22/04/2024

U Puli svečano otvoren počasni konzulat Gruzije

Na svečanom otvorenju počasnog konzulata Gruzije u Puli prisustvovali su mnogi uvaženi gosti, među kojima i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman te gruzijski ministar vanjskih poslova Ilija Darchiashvili.

U ime Grada Pule na svečanosti otvorenja počasnog konzulata Gruzije sudjelovao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić koji je tom prigodom čestitao počasnom konzulu Marinu Franinoviću na imenovanju i izrazio zadovoljstvo što se počasni konzulat otvara upravo u gradu Puli.

Gruzija je do prošle godine iz Budimpešte pokrivala Mađarsku i Hrvatsku, a sada ima Veleposlanstvo Gruzije u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu te konzulat Gruzije sa sjedištem u Puli i konzularnim ovlastima nad konzularnim područjem koje obuhvaća Istarsku i Splitsko-dalmatinsku županiju.

Podsjetimo, primivši pismo imenovanja kojim je ministar vanjskih poslova Gruzije Ilia Darchiashvili imenovao Puljanina Marina Franinovića počasnim konzulom Gruzije u Republici Hrvatskoj, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je ekzekvaturom odobrio Marinu Franinoviću obavljanje poslova koji proizlaze iz spomenutog pisma imenovanja.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako Hrvatska i Gruzija dijele slična povijesna iskustva te se ponose kulturnim blagom.

„Otvaranje gruzijskog konzulata u Puli na čelu s počasnim konzulom Marinom Franinovićem predstavlja priliku za jačanje suradnje tvrtki i kulturnih institucija te šansu za turističko povezivanje i unaprjeđenje ukupnih veza“, izjavio je Grlić Radman.

"Sretan sam što smo prošle godine svjedočili aktivnoj razmjeni posjeta na visokoj razini, kao i pojačanoj sektorskoj suradnji. Prošle smo godine proslavili i otvaranje Veleposlanstva Gruzije u Zagrebu, istinsku prekretnicu u našim odnosima koja je proširila naš angažman u jugoistočnoj Europi", zaključio je gruzijski ministar vanjskih poslova Ilija Darchiashvili.