Novosti

19/04/2024

Svečano potpisan Ugovor o izvođenju radova na projektu dogradnje i rekonstrukcije matične zgrade Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula

Danas, 19. travnja su u sjedištu Istarske županije u Puli, nakon provedenog postupka javne nabave za izvođača radova, istarski župan Boris Miletić i predsjednik Uprave tvrtke Radnik Križevci d.d. Mirko Habijanec svečano potpisali Ugovor o izvođenju radova.

Potpisivanju ugovora su u ime Grada Pule prisustvovali gradonačelnik Filip Zoričić i zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić zahvalio je županu Miletiću na suradnji te je poručio kako je ovo novi i veliki korak naprijed.

„Grad Pula, u partnerstvu s Istarskom županijom, kreće u ovaj iznimno važan projekt dogradnje Doma za starije osobe Alfredo Štiglić. Kao Grad i Županija pokazali smo kako je zajedničkim radom i promišljanjem o boljem životu u zajednici moguće uspjeti. Ovo je bila potreba koju je trebalo realizirati i zaista je lijepi trenutak. Drago mi je da je Grad partner na ovom važnom projektu, ali i budućih projekata koji nas zajednički čekaju. Ovo su nad teme u kojima pomažemo ljudima kojima je to najpotrebnije“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Župan Miletić je istaknuo kako mu je iznimno drago što je najpovoljniji ponuditelj na dogradnji Doma za starije osobe Alfredo Štiglić tvrtka Radnik d.d. iz Križevaca, koja uz dobre reference, iza sebe ima i niz uspješnih i u roku dovršenih projekata.

„Danas sam posebno emotivan jer nije baš malo vremena prošlo od kad su Istarska županija i Grad Pula 2017. godine potpisali Sporazum o suradnji na ovome projektu, a veliki je izazov bilo riješiti pitanje vlasništva same zemlje što je bio preduvjet daljnjih aktivnosti. To smo riješili 2021. kada je Vlada Republike Hrvatske odlučila imovinu domova za starije prepustiti županijama. Nakon toga, trebalo je revidirati projektnu dokumentaciju kako bismo bili u skladu s današnjim standardima, a zatim je trebalo provesti postupke oko potrebnih akata o gradnji i javnu nabavu za najpovoljnijeg ponuditelja. Vrijednost javne nabave za izvođenje radova iznosi 8.553.093,89 eura i vjerujem kako će u zadanim rokovima, odnosno u 19 mjeseci od uvođenja u posao, Radnik Križevci proširiti Dom“, istaknuo je na samome početku župan Miletić i nastavio:

„Nakon ove investicije imat ćemo puno kvalitetnije uvjete za naše korisnike, a zahvaljujem gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću na nastavku uspješne suradnje između Istarske županije i Grada Pule. Na isti smo način, sufinancirajući u jednakim omjerima projekte, izgradili domove u Pazinu i Labinu, te nadogradili onaj u Buzetu. Ovo je najveća investicija u području socijalne skrbi u Istarskoj županiji, a kad sve sumiramo siguran sam da je Istarska županija predvodnik i da nema drugih koji su išli u tako značajne investicije kada govorimo o smještaju osoba starije životne dobi. Potreba je veća od mogućnosti, ali ovim konkretnim projektima dajemo do znanja da nam je itekako stalo“, zaključio je župan.

Predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec kazao je kako mu je iznimno drago što je nakon složenog postupka javne nabave upravo njima ukazano povjerenje.

„Imamo godinu i pol dana od uvođenja u posao da završimo ovaj projekat. Napravili smo već puno projekata, škola, vrtića i javnih objekata i mislim da su naši standardi gradnje na visokoj razini i da ne zaostajemo za Europom“, kazao je predsjednik Uprave Habijanec i ukratko pojasnio tehničke specifikacije dogradnje Doma za starije osobe, te je istaknuo kako se posebna pažnja posvećuje zelenoj gradnji i okolišu s obzirom na klimatske promjene. Dodao je i kako je njihovo poduzeće staro 76 godina, ima tradiciju rada i 400 zaposlenih, a imaju još četiri poduzeća te rade i u Njemačkoj.

Voditelj projekta dogradnje i rekonstrukcije Štiglića Filip Banovac kazao je kako se radi o značajnom projektu na devet etaža te je predstavio uključene projektante.

„Lokacija Doma je zahtjevna, na poziciji između nekoliko nebodera pa će biti potrebna regulacija prometa, i tu već sada mogu zamoliti za strpljenje građana. U postupku javne nabave koji je trajalo pet mjeseci dobili smo čak 7 ponuda što smatram izrazito dobrim odazivom i zadovoljan sam s izborom naše domaće tvrtke s kojom smo već surađivali na županijskom projektu izgradnje Medicinske škole u Puli“, rekao je Banovac.

Ravnateljica Doma za starije osobe A. Štiglić Doris Ivanković kazala je kako je za nju ovo iznimno emotivan dan.

„Znam koliko je ova tema bitna i iako se činilo kako se ne radi puno posljednjih godina, radilo se jako puno i promišljalo kako povećati kapacitete i poboljšati uvjete za korisnike našeg Doma za starije. Želim se zahvaliti Županiji i Gradu što krećemo u nadogradnju. Iza nas je godinu dana rada svakoga dana na revidiranju projektne dokumentacije, na smišljanju i planiranju.  Planiranom nadogradnjom povećamo kapacitet za 88 mjesta, a ukupno ćemo imati 241 krevet. Sve će sobe biti dvokrevetne u novom dijelu i bit će veće nego što su do sada bile. Svaki kat imat će mali dnevni boravak, a planiramo i kućanske zajednice osoba sličnih životnih stilova po katovima“, kazala je ravnateljica Ivanković te poručila kako će biti izazovno, kako okolnim stanarima, tako i korisnicima i djelatnicima, koji ostaju raditi u objektu, ali i kako se odnekud mora krenuti kako bi se liste čekanja počele smanjivati.

Pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac uputio je zahvalu ravnateljici Ivanković, naglasivši da je u tijeku i investicija na depandansi Doma u Mažuranićevoj ulici. Podsjetimo, rekonstrukcija depandanse izvodi se zbog potrebe za povećanjem smještajnih kapaciteta Odjela za demencije. Do sada je kapacitet smještaja bio 18 korisnika, a adaptacijom i rekonstrukcijom prostora dobit će se dodatnih 20 mjesta, te će ukupni kapacitet Odjela za demencije biti 38 korisnika.

Zahvalio bih porečkom i pulskom biskupu Ivanu Štironji,koji nam je omogućio da korisnike Doma tijekom radova privremeno smjestimo u zgradu budućeg hospicija. Sam projekt i rekonstrukcije depandanse bit će gotovo do lipnja, dok će se korisnici vratiti u kolovozu. Zahvalu upućujem i zamjenici gradonačelnika Pule Ivoni Močenić koja je bila operativno uključena na sastancima, te resornoj pročelnici Gordani Antić i njezinoj pomoćnici Davorki Maras Tkačuk koje su aktivno sudjelovale u cijelom tom procesu“, kazao je pročelnik Glušac.

Svečanosti su prisustvovali i županijska pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Gordana Antić, te član Uprave tvrtke Radnik Križevci d.d. i tehnički rukovoditelj Mario Biljan.