Novosti

11/04/2024

U Puli svečano otvorena 4. međunarodna konferencija „Vode u osjetljivim i zaštićenim područjima“

Danas, 11. travnja 2024. godine u kongresnoj dvorani Hotela Park Plaza Histria svečano je otvorena 4. međunarodna konferencija Vode u osjetljivim i zaštićenim područjima u organizaciji Europskog udruženja za vode (EWA) i Hrvatskog društva za zaštitu voda (HDZV).

U ime Grada Pule na otvaranju konferencije sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić koja je zaželjela dobrodošlicu okupljenim domaćim i međunarodnim stručnjacima i predstavnicima organizacija te predstavila zajedničke projekte Grada Pule i trgovačkog društva Vodovod:

„Grad Pula prepoznaje i shvaća koliko je zaštita vode, kao i sigurnost vodoopskrbe i odvodnje bitna te je zajedno s trgovačkim društvom Vodovod pristupio projektiranju i realizaciji dviju Aglomeracija na području grada Pule i ostalih jedinica lokalne samouprave na području južne Istre. Za Aglomeraciju Pula Sjever potpisan je i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 45.470.000,00 eura gdje će se izgraditi i rekonstruirati oko 11.5 kilometara sustava vodoopskrbe te oko 26 kilometara mreže sustava javne odvodnje i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda s izgradnjom ispusta u more u dužini 2 460 metara. Projekt je od iznimne važnosti, kako za Grad Pulu, tako i za Grad Vodnjan i Općinu Fažana.

Također, Aglomeracija Pula Centar čija je procijenjena vrijednost preko 100.000.000,00 eura prijavljena je 14. ožujka 2024. godine na Prioritizacijski poziv na dostavu projektnih prijedloga iz Programa Konkurentnosti i kohezija 2021-2027, te se nadamo da ćemo uspjeti i dobiti potrebna sredstva kako bi krenuli u realizaciju ovog iznimno bitnog projekta za Grad Pulu i za zaštitu okoliša i našeg mora”, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Na otvaranju konferencije okupljenima su se prigodno obratili i predsjednik Organizacijskog odbora Zoran Nakić, predsjednik Hrvatskog društva za zaštitu voda Dražen Vouk, predsjednica Europskog udruženja za vode Wendy Francken kao i predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Cilj konferencije je okupiti najbolje znanstvenike, stručnjake, poduzetnike i predstavnike javne uprave kako bi predstavili rezultate najnovijih istraživanja i razmijenili ideje o znanstvenim, tehničkim, društveno-gospodarskim, pravnim i obrazovnim aspektima zaštite i racionalnog korištenja vrijednih osjetljivih vodnih resursa i usluga ekosustava, a sve kako bi se doprinijelo širenju znanstvenih spoznaja usmjerenih na nova, inovativna i troškovno isplativa rješenja za zaštitu voda i biološke raznolikosti, kao i izmjene pravnog okvira koji se odnosi na osjetljiva i zaštićena područja.