Novosti

05/04/2024

Izvršena primopredaja sunčanih elektrana na osnovnim školama Veli Vrh i Vidikovac

U sklopu projekta „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“, izvršena je primopredaja sunčanih elektrana na osnovnim školama Veli Vrh Pula i Vidikovac, između izvođača Elektroinstalacije Štefanić i predstavnika Grada Pula - Pola. Sunčane elektrane su puštene u trajni pogon čime će te osnovne škole ubuduće namirivati gotovo 50 posto potreba za električnom energijom.

Na OŠ Veli Vrh ugrađena je sunčana elektrana ukupne instalirane snage 50kW čime će objekt postići samodostatnost od 45 posto, dok je za OŠ Vidikovac ugrađena sunčana elektrana ukupne instalirane snage 30kW čime se postiže samodostatnost od 49 posto.

Time će OŠ Veli Vrh smanjiti emisiju CO2 za 59.012 kg godišnje, a OŠ Vidikovac 40.046 kg godišnje, promatrano po EU metodologiji.

Planirane aktivnosti u  projektu „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ predviđaju izgradnju 22 solarne elektrane na javnim zgradama, od čega sedam u Istri, organizaciju edukacija te promociju na temu obnovljivih izvora energije, posebice solarne energije i mogućnosti koje ona pruža u procesu zelene tranzicije. Projekt će uz razmjenu iskustava hrvatskih i norveških stručnjaka otvoriti vrata za nove zelene investicije i ubrzati energetsku tranziciju Pule i Hrvatske.

U sklopu projekta, u ponedjeljak  8. travnja 2024., bit će održan program „Mjesta dobre energije“ u obje osnovne škole, na kojem će predstavnici IRENA-e (Istarska regionalna energetska agencija) informirati učenike i nastavnike o obnovljivim izvorima energije, instaliranim solarnim elektranama te njihovim prednostima, i time potaknuti osviještenost novih generacija o održivom razvoju i smanjenju štetnih emisija u okoliš. 

Osim toga Grad Pula će se i dalje uključivati u popularizaciju solarne energije i njeno korištenje na svim razinama – od objekata javne i poslovne namjene do kućanstava te će naše škole postati primjer dobre prakse u Hrvatskoj.

Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Cilj projekta je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj.

Zajedno za zelenu Europu.

Dodatne informacije o projektu „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ te nadolazećim projektnim aktivnostima možete pratiti na službenoj web stranici www.dobraenergijaseet.hr.

 

 

 

Video

Projekt „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“