Novosti

01/03/2024

Svečano otvorenje obnovljenog Centra za pružanje usluga u zajednici „Ruža Petrović"

Danas, 1. ožujka 2024. godine održalo se svečano otvorenje novih socijalnih usluga koje će pružati pulski Dječji dom „Ruža Petrović“, koji sada djeluje pod novim nazivom Centar za pružanje usluga u zajednici „Ruža Petrović“.

Na svečanosti otvorenja u ime Grada Pule sudjelovale su zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić i pročelnica Upravnog odbora za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov.

„Prije svega, čestitam svima koji su bili uključeni u ovaj projekt i uložili velike napore u njegovu realizaciju. Današnji događaj svečanog otvorenja Centra za pružanje usluga u zajednici „Ruža Petrović" simbolično predstavlja novi početak za našu zajednicu jer otvara vrata novim oblicima pružanja podrške i zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Grad Pula dao je na korištenje stanove u Nobileovoj i Laginjinoj ulici koji su ovim projektom adaptirani i opremljeni za pružanje usluge organiziranog stanovanja. Ponosni smo što će se ti prostori koristiti za uslugu organiziranog stanovanja i što će postati dom upravo ovoj najranjivijoj skupini zbog koje smo se svi danas ovdje okupili i o kojoj kao društvo moramo skrbiti najbolje što možemo. Svako društvo svoju zrelost pokazuje u brizi prema svojim najranjivijim skupinama“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Ravnateljica Centra Davorka Belošević izrazila je zadovoljstvo završetkom projekta i zahvalila svojim suradnicima koji su joj bili velika potpora u cijelom procesu prepunom izazova.

„Želim se zahvaliti i našim korisnicima. Naša djeca su izdvojena iz obitelji, došla su kod nas i živjela ovdje, potom su se morala preseliti tijekom radova, što je bilo veoma zahtjevno za sve nas. Najbitnije je da su oni sada zadovoljni. Jučer su bili ovdje, gledali gdje će im biti sobe i jako se raduju konačnom preseljenju. Bez mojih kolega, bez naše djece i cjelokupnog tima, ovo zaista ne bi bilo moguće“, nadodala je ravnateljica Centra Davorka Belošević te na završetku svog obraćanja uz veliki pljesak okupljenih svečano uručila ključeve jednog od tri automobila nabavljena projektom ravnateljici Obiteljskog centra Ivani Šeso.

Okupljenima su se potom prigodno obratili i ravnateljica Obiteljskog centra Ivana Šeso, župan Istarske županije Boris Miletić te državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić.

Nakon uvodnih obraćanja krenulo se u obilazak novoopremljenog prostora matične zgrade Centra koja je jedna od šest obnovljenih lokacija putem europskog projekta pod imenom Ruža - Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ financiranog iz Europskog fonda za regionalni  razvoj.

Partner na projektu najprije je bio Centar za socijalnu skrb Pazin, podružnica Obiteljski centar IŽ, a kasnije je partner postao Obiteljski centar, ispostava Istarska.

Projekt je završio 29. prosinca 2023. godine, a za vrijeme njegovog trajanja adaptirano je i opremljeno čak 6 lokacija. U matičnoj zgradi na adresi Budicinova ulica broj 17 obnovljena su dva kata; u prizemlju zgrade obnovljen je cijeli kat za rad Obiteljskog centra, ispostave Istarske, dok je prvi kat obnovljen za pružanje usluge boravka za 20 korisnika te prostori za savjetovanje i pružanje psihosocijalne podrške. Pomoćna zgrada  također je obnovljena i opremljena kao multifunkcionalni prostor.

Na adresi Nobileova 3 nalazi se prostor dobiven od Grada Pule koji je adaptiran i opremljen za pružanje usluge organizirano stanovanje uz povremenu podršku za 6 korisnika te prostor za savjetovanje i psihosocijalnu podršku, dok je prostor na adresi Laginjina ulica br. 3, također dobiven od Grada Pule, adaptiran i opremljen za pružanje usluge organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku za 6 korisnika.

Adaptiran i opremljen prostor u vlasništvu ustanove na adresi Teslina 19 koristit će se za pružanje usluge organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku za 6 korisnika, dok će se prostor u vlasništvu ustanove na adresi Divkovićeva 18 koristiti za pružanje usluge organizirano stanovanje za trudnice ili majke s djetetom do godine dana.

Naposlijetku, obnovljen je i prostor stare škole u Rovinjskom selu na adresi Velebići 6, dobiven na korištenje od Grada Rovinja, i to za usluge boravka za 10 korisnika te usluge savjetovanja i psihosocijalne podrške.

Projektom su nabavljena tri vozila i to dva za potrebe Centra Ruža Petrović i jedno za Obiteljski centar, te je kupljena oprema za adaptirane prostore, multimedijska i informatička oprema, sprave za vježbanje, sitni inventar za pojedine stanove te promidžbeni materijal projekta. 

Podsjetimo, ukupan iznos dobivenih sredstava iznosio je 13.190.866,93 kuna odnosno 1.750.428,90 eura. Cjelokupan iznos osiguran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom su poboljšani postojeći infrastrukturni uvjeti te adaptirani i opremljeni novi prostori u kojima će se pružati postojeće te razvijati nove izvaninstitucijske usluge Centra, čime će se proširiti mreža socijalnih usluga ove ustanove diljem Istarske županije i usluge dostupnijim krajnjim korisnicima – djeci, mladima i obiteljima.