Novosti

01/03/2024

U knjižnici predavanje Marije Mogorović Crljenko o ljubavi i braku u srednjem i ranom novom vijeku

Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli obilježava 30. godišnjicu osnutka ciklusom javnih predavanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, u kojem će profesori Odsjeka izlagati o temama kojima se bave u svom znanstvenom i nastavnom radu.

Prvo u nizu, predavanje naslovljeno Ljubav i/ili brak u srednjem i ranom novom vijeku, održat će Marija Mogorović Crljenko u četvrtak 7. ožujka u 18,00 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

U svom će predavanju Marija Mogorović Crljenko govoriti o braku i ljubavi u tom povijesnom razdoblju. Osvrnut će se na etape, mjesto, vrijeme, izvršitelje obreda, ceremonije i položaj žene prilikom sklapanja braka. Govorit će o braku u prezentu i futuru, pretpostavljenom braku i njegovim sličnostima s današnjim bračnim (izvanbračnim) vezama te u kojim se segmentima danas vraćamo srednjovjekovnim načinima sklapanja braka.

Organizator ovog ciklusa obljetničkih predavanja je Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a Gradska knjižnica i čitaonica Pula je suorganizator.