Novosti

29/02/2024

Kino Valli pripremio bogat program za kraj veljače i početak ožujka

Kraj veljače i početak ožujka u Kinu Valli označit će nastavak znanstveno-fantastičnog spektakla Denisa Villeneuvea “Dina: Drugi dio”, u Doku danu opet igra film Igora Gala “1991. Adio, Jugo” koji je na pulskoj premijeri napunio Valli, na platna stiže “Jedan život” sa slavnom glumačkom postavom koju čine Anthony Hophins, Helena Bonham Carter i Johnny Flynn. Novo izdanje filmskog kviza posebno je po tome da su sastavljači pitanja mladi filmofili iz ekipe koja provodi program “Kino 15+”, a zabave i znanja neće nedostajati!

“Dina: Drugi dio” jedan je od najiščekivanijih filmova, a Kino Valli prikazuje ga od 29. veljače svakodnevno tijekom cijelog tjedna. Radnja nastavlja putovanje Paula Atreidesa, sada ujedinjenog s Chani i Fremenima, dok je na ratnom putu osvete protiv onih koji su uništili njegovu obitelj. Suočen s izborom između ljubavi svog života i sudbine poznatog svemira, nastoji spriječiti užasnu budućnost koju samo on može predvidjeti. Adaptacija znanstveno-fantastičnog klasika Franka Herberta i nastavak velikog kino spektakla “Dina” okuplja zvjezdanu postavu koju čine Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Austin Butler, Florence Pugh, Dave Bautista, Christopher Walken, Stephen McKinley Henderson, Léa Seydoux, Stellan Skarsgard, Charlotte Rampling i Javier Bardem. 

Biografski film “Jedan život” istinita je priča o Sir Nicholasu ‘Nickyu’ Wintonu, mladom brokeru iz Londona kojeg tumači Johnny Flynn, koji je zajedno s Trevorom Chadwickom i Doreen Warriner, spasio 669 djece od nacističkih progona u mjesecima prije Drugog svjetskog rata. Nicky je posjetio Prag u prosincu 1938. godine i pronašao obitelji koje su pobjegle pred usponom nacista u Njemačkoj i Austriji, živeći u očajnim uvjetima s malo ili nimalo skloništa i hrane, te pod prijetnjom nacističke invazije. Shvatio je da je počinje utrka s vremenom. Koliko djece on i njegov tim mogu spasiti prije nego što se granice zatvore?

Posljednjeg dana veljače od 20:40 sati u sklopu projekta Razigrano kino održava se novi kviz, a ekipa mladih koji rade “Kino 15+” ovog puta sastavlja pitanja. Prijave ekipa su putem maila: prijava@pulafilmfestival.hr (naziv ekipe i broj članova - maksimalno 4).

Animirani film “Brzi i neustrašivi” zabavna je obiteljska avantura o sporom lorisu po imenu Zhi koji sudjeluje u bezobzirnoj automobilskoj utrci duž povijesnog Puta Svile u Kini kako bi spasio posljednje selo lorisa u kojem je i dom njegove bake, od rušenja i razvoja koje planira psihotična žaba po imenu Archibald Vainglorious.

Senzornom projekcijom dječjeg filma “Nikica: Kako je sve počelo” u Valli se vraća nježni animirani film nastao prema knjizi “Nikica” francuskog autora Renea Goscinnyja, autora dobro poznatih priča o Asterixu i Lucky Lukeu. Jean-Jacques Sempé i René Goscinny oživljavaju nestašnog i umiljatog dječaka Nikicu na velikom bijelom papiru. Od školskih igara i tučnjava do šala i druženja u ljetnom kampu, Nikica živi veselo i ispunjeno djetinjstvo. Sempé i Goscinny će ispričati priču o svom prijateljstvu, karijeri i otkriti djetinjstvo ispunjeno nadama i snovima. 

Nakon krcate pulske premijere dokumentarnog filma Igora Gala "1991. Adio Jugo, film, adio Jugoslovenski filmski festival, adio Jugoslavija.... vidimo se u slijedećem ratu" film je na programu novog Doku dana 5. ožujka u 17 sati  i nema sumnje da će privući brojne gledatelje. Prvenstveno je to prikaz društveno-političkih okolnosti u kojim je festival osnovan. Svjedočenjem glavnih aktera festivala, od njegovog osnivača Marjana Rotara do svih presudnih direktora festivala, filmskih radnika, glumaca, režisera, producenata, propituje se kako je uopće bio moguć festival takvog europskog i svjetskog značaja u vrijeme svog trajanja. 

3. ožujka od 18:00 sati na rasporedu su “Uboga stvorenja” koja ne prestaju izazivati odlične reakcije publike. Znanstveno-fantastična crna komedija “Uboga stvorenja” redatelja Yorgosa Lanthimosa priča je o mladoj ženi koju je vratio u život briljantni znanstvenik dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Pod Baxterovom zaštitom, Bella je željna učenja. Film je nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji te Zlatnim globusom za najbolju komediju, dok je oskarovka Emma Stonenagrađena Zlatnim globusom za najbolju ulogu. “Uboga stvorenja” jedan su od vodećih kandidata za ovogodišnje Oscare.

Ciklus “Filmova za sve vremena” posvećen redateljici Sofiji Coppola završava se filmom “Priscilla” inspiriranim memoarima Priscille Presley. Film prati njezinu vezu s Elvisom od najranijih dana, kada ga je upoznala kao 14-godišnja tinejdžerica te se nekoliko godina kasnije i preselila na njegovo raskošno imanje. Ali nakon sna uvijek slijedi buđenje – prošavši kroz vrata Elvisova dvorca, Priscilla se našla s unutarnje strane zlatne krletke. Ovo je priča o njoj. Film je premijerno prikazan u Veneciji, gdje je glumica Cailee Spaeny za ulogu Priscille osvojila nagradu Coppa Volpi za najbolju glumicu.