Novosti

22/02/2024

Održana komemoracija za vrsnog koreografa i voditelja brojnih istarskih kulturno-umjetničkih društava Stjepana Celića

U prostorijama SAKUD-a u srijedu, 21. veljače 2024. održana je komemoracija za koreografa i voditelja Stjepana Celića na kojoj su prisustvovali članovi obitelji, predstavnici Grada Pula-Pola, Istarske županije-Regione Istriana, Saveza folklornih društava Istarske županije, njegovog matičnog društva - KUD-a "Uljanik", ostalih kulturno-umjetničkih društava koji djeluju u Istri i prijatelji.

Na komemoraciji se u ime Grada Pule obratila pročelnica Upravnog odjela za kulturu Emina Popović Sterpin koje je izrazila sućut obitelji u ime gradonačelnika Filipa Zoričića te zahvalila gospodinu Celiću na svom njegovom trudu, radu, požrtvovnosti i kreativnosti u očuvanju naše vrijedne nematerijalne baštine.

Gradonačelnik  Filip Zoričić je obitelji uputio izraz sućuti sljedećeg sadržaja:

Poštovana obitelji,

u ime Grada Pule i moje osobno primite iskrenu sućut povodom vašeg bolnog gubitka.

S tugom sam primio vijest o smrti Stjepana Celića, jednog od najvećih poznavatelja folklora na našem području, zaljubljenika u nematerijalnu kulturnu baštinu, iznimnog koreografa, vrsnog pedagoga i voditelja brojnih kulturno-umjetničkih društava u Istri.

Njegov doprinos očuvanju nematerijalne kulture zauvijek će ostati zapisan u sjećanjima našeg grada, njegovih nasljednika-voditelja, prenositelja istarske i hrvatske baštine, kao i brojnih plesačica i plesača koje je odgojio, naučio plesati i prenio im ljubav prema folkloru.

Svojim djelima i ostavljenim koreografijama zadužio je naš Grad i cjelokupnu kulturnu scenu, na čemu mu veliko hvala!

U ime Grada Pule i moje osobno upućujem izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

O Stjepanu Celiću su na komemoraciji prigodno govorili pročelnik Upravnog za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, predsjednik Saveza folklornih društava Istarske županije Josip Percan, predsjednik KUD-a „Uljanik“ Marin Latin,  te Nerina Štajner i Miljenko Koroman u ime članova i voditelja KUD-a „Uljanik”.

Članovi KUD-a „Mate Balota“ iz Raklja svirali su Mantinjadu na roženicama i zapjevali pjesmu na tanko i debelo Kada sam se s dragon rastavija, dok je Drago Draguzet, pjesnik, nekadašnji svirač istarskih narodnih instrumenata u KUD-u „Uljanik“ govorio stihove koje je na glagoljici napisao za Stjepana Celića.

U svom emotivnom obraćanju kćer pokojnog Stjepana Celića, Jadranka Celić Brnaz, zahvalila je svima na dolasku.

„Mi kod kuće nismo toliko shvaćali njegovu veličinu. Bio je skroman čovjek s kojim se lako dalo živjeti. On nikada nije povisio glas i sve nas je podržavao. Uvijek se s veseljem sjećao svoje mnogobrojne obitelji od sedmero sestara i četvorice braće, od kojih je on bio treće dijete u obitelji, pričao o njima s toliko topline. Nije bio samo folkloraš već se u mladosti bavio i stolnim tenisom“, rekla je Jadranka Celić Bernaz te poručila njegovim folklorašima da ne budu tužni jer je njen otac doživio 89 godina i do zadnjeg trenutka bio sretan i veseo.

„Plešite i dalje, pjevajte, radite što volite. On je gore s vama. Što god radili on će vas gore vidjeti i zahvaliti vam“, rekla je kćer pokojnog Celića te posvetila ocu skladbu koju je odsvirala s kćerkom Sarom na kraju same komemoracije.

Stjepan Celić rođen 25. studenoga 1934. u Turanovcu u općini Virovitica. Već u šesnaestoj godini, s obzirom na ratne nedaće, odlazi od kuće s nepotpunim osnovnoškolskim obrazovanjem te počinje raditi na riječnim plovnim objektima na Dunavu. Put ga zatim odvodi do pulske mornarice gdje je tri godine, do 1958., služio vojni rok. U trogodišnjem služenju vojske upoznao se i s narodnim pjesmama, plesovima i običajima, te mu je taj hobi prerastao u doživotnu ljubav prema folkloru pa 1958., nakon završetka, ostaje u Puli i zapošljava se u Brodogradilištu „Uljanik“, istovremeno obrazujući se uz rad. U mirovinu odlazi iz Uljanika 1991. godine.

Odlaskom u mirovinu, u potpunosti se posvećuje folkloru i udahnjuje sebe, svoje znanje i strpljenje generacijama mladih, razvijajući i šireći mreže folkloraša i vraćajući ovome prostoru nemjerljive i trajne vrijednosti narodne baštine.

Svoj je rad s folklorom počeo u OKUD-u „Istra“ te je jedan od osnivača KUD-a „Uljanik“, a 1967. preuzima i voditeljsku i koreografsku funkciju. Odgojio je i naučio plesati mnoštvo plesača i plesačica u čak 11 folklornih društava: KUD „Uljanik“ Pula, OKUD „Istra“, KUD „Savičenta“ Svetvinčenat, KUD „Mate Balota“ Rakalj, Folklorni ansambl „Balun“ Vodnjan, KUD „Stjepan Žiža“ Rovinjsko Selo, KUD „Mendula“ Medulin, KUD „Kosirići“ Tinjan, KUD „Dajla“ iz Dajle, Folklorno društvo Cere, Folklorna skupina OŠ Fažana te je postavljao koreografije manjinskim društvima u Puli-Makedonskom društvu „Kočo Racin“, Udruzi Slavonaca te Srpskoj nacionalnoj manjini.

Postavio je 20 koreografija s oko 80 plesova s područja Hrvatske i bivše Jugoslavije te je bio članom Društva folklornih koreografa i voditelja folklora Hrvatske od 2000. godine.

Stjepanova velika ljubav prema obitelji i folkloru dovela ga je do kraja puta u njegovoj 90. godini preminuvši 14. veljače 2024. godine.