Novosti

12/02/2024

U četvrtak u Klub-knjižari Giardini 2 predstavljanje romana „Psi“ Dore Šustić

Klub-knjižara Giardini 2, u četvrtak, 15. veljače u 20:00 sati predstavit će roman „Psi“ scenaristice, filmske redateljice i spisateljice Dore Šustić. Dora Šustić (1991., Rijeka) diplomirala je scenaristiku na FAMU-u u Pragu. Dobitnica je književne nagrade Drago Gervais i 2022. objavljen joj je prvi roman pod naslovom „Psi“(Gradska knjižnica Rijeka; drugo i treće izdanje 2023., Fraktura). Živi u Zagrebu, gdje radi kao scenaristica i razvija svoje autorske filmske i književne projekte.

„Psi“ je prije svega generacijski roman, koji ogoljeno progovara o sirovosti života „milenijalaca“, koji idu od jednog, često slabo plaćenog posla, do drugog. Zorno je prikazan i unutarnji svijet protagonistice, od mladalačkog zanosa novim životnim putevima, preko tjelesnosti i tabu tema poput poremećaja prehrane, menstrualne krvi i seksualnih odnosa, do kaotičnosti međuljudskih odnosa, koji su nerijetko toksični. Protagonistica je u stalnoj borbi između probijanja vlastitih granica i konformističkog popunjavanja osjećaja praznine. Život je stalni ples s Erosom i Tanatosom, a dramaturgija života kroz žive se slike uspoređuje s dramaturgijom filma, ali i vođenja ljubavi.

Predstavljanje romana „Psi“ drugi je u nizu događaja u okviru novog programa Kluba-knjižare pod nazivom „Sanjam 30“ posvećenog velikoj obljetnici koju će Sa(n)jam knjige u Istri proslaviti u studenom ove godine. Tema kojom Klub-knjižara nastavlja ciklus programa jest Sloboda, koja nam otvara prozore prema mnogim sferama značenja, od onih naizgled svakodnevnih, životnih, do dubokih filozofskih promišljanja.

Vrata Kluba-knjižare otvorena su za posjetitelje svakog radnog dana od 9:00 do 20:00 sati, subotom od 9:00 do 14:00 sati, a na dan održavanja programa do ponoći.