Novosti

09/02/2024

U subotu i nedjelju pulski rotor svijetlit će crvenom, a u ponedjeljak, 12. veljače ljubičastom bojom

Predstojećim osvjetljavanjem velikog rotora u Šijani prigodnim bojama, Grad Pula i ove godine pružit će simboličnu podršku obilježavanju Svjetskog tjedna prirođenih srčanih grešaka, a zatim i  Međunarodnom danu epilepsije, ujedno i Nacionalnom danu oboljelih od epilepsije.

U sklopu Festivala srca - Svjetskog tjedna prirođenih srčanih grešaka 10. i 11. veljače 2024. godine veliki rotor na ulazu u najveći istarski grad svijetlit će crvenom bojom.

U tjednu od 7. do 14. veljače obilježava se Festival srca - svjetski tjedan prirođenih srčanih grešaka tijekom kojega se provode javnozdravstvene aktivnosti kako bi se razvila svijest o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka, pravodobnom i pravilnom liječenju, osvješćivanje građana  o tome što znači biti dijete s prirođenom srčanom greškom, što znači biti njihov roditelj ili liječnik kao i pružanje psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i greškama.

U Hrvatskoj trenutno ima preko 10.000 djece sa srčanim bolestima, a svake godine rađa se još najmanje 500. Unatoč tome, potrebno je stalno podizati svijest o tome što prolaze oboljeli i njihove obitelji.

Već u ponedjeljak, 12. veljače veliki rotor i „Svjetleći divovi“ bit će osvijetljeni prigodnom ljubičastom bojom povodom Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije. 

Tradicionalno, na taj datum mnoge značajne građevine u svijetu bit će osvijetljene ljubičastom bojom u znak podrške osobama s epilepsijom i u svrhu podizanja razine svjesnosti o epilepsiji.