Novosti

30/01/2024

Grad Pula objavio brošuru "Proračun u malom“ za 2024. godinu

I ove godine Grad Pula objavio je brošuru „Proračun u malom“ za 2024. godinu koja donosi najvažnije informacije o tome na koji se način gradski novac prikuplja i na što se sve planira utrošiti.

Proračun za 2024. godinu kao temeljni financijski dokument usvojen je 13. prosinca 2023. na sjednici Gradskog vijeća.

„Temelj u planiranju proračuna je prije svega racionalno i transparentno upravljanje gradskim novcem, a važno je istaknuti kako je proračun za 2024., veći od 103 milijuna eura, realan, održiv, razvojan i socijalno osjetljiv“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Najveći naglasak je stavljen na izgradnju infrastrukture, unapređenje stanja u prostoru, nova prometna rješenja, energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša, ulaganja u škole, vrtiće, sport, ustanove u kulturi i socijalne teme.

Planira se nastavak proširenja pulske obilaznice, dugo očekivana rekonstrukcija Valturske ulice, dovršetak proboja uspona na Kaštel, obnova kupališta Stoja, uređenje Marsovog polja kao zone sporta i rekreacije.

U 2024. godini za 28 posto povećat će se sredstva za djecu i mlade, 13 posto za tehničku kulturu i sport, 6 posto za socijalna prava te 13 posto za razvoj kulture. Pomoćnicima u nastavi povećat će se satnice, a uvode se i tri nove skupine produženog boravka u osnovnim školama te je planirano i povećanje broja subvencija u privatnim dječjim vrtićima.

Povećana su gradska sredstva i za sport kao i izdvajanja za korištenje objekata sportske infrastrukture za sportske klubove.

U 2024. godini u planu je izrada projektne dokumentacije za uređenje Giardina, zone Pragrande, Pattinaggia i Malu školu Šijana te nastavak ulaganja u obnovu fasada. Započet će izgradnja dječjih vrtića Valmade i Sisplac, započela je rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Centar, a slijedi i dogradnja i rekonstrukcija osnovnih škola Šijana i Kaštanjer te izrada dokumentacije za dogradnju Škole za odgoj i obrazovanje Pula.

Od značajnijih investicija u infrastrukturu ustanova u kulturi izdvojimo obnovu Velike dvorane Pietro Ciscutti INK - Gradskog kazališta Pula te opremanje i preuređenje Knjižnice Veruda.

„Kako je i vidljivo iz proračuna, u 2024. godini očekuje nas jako puno posla. Dovršit ćemo i pokrenuti velik broj projekata koji će Pulu pretvoriti u uređeniji i ljepši grad, grad po mjeri njegovih stanovnika i grad u kojem je ugodno živjeti“, naglasio je gradonačelnik Zoričić.

Brošura „Proračun u malom“ u digitalnom obliku od danas je dostupna u nastavku ove vijesti.