Novosti

15/01/2024

Tim za zdravlje Grada Pula-Pola o ovogodišnjim aktivnostima

Danas je u Komunalnoj palači održan prvi ovogodišnji sastanak Tima za zdravlje Grada Pula-Pola. Tom se prigodom razmatrao plan aktivnosti projekta Pula - Zdravi grad koje će se provesti tijekom 2024. godine.

Uloga projekta Zdravi grad je da unutar gradske uprave promiče inovacije u socijalnoj te zdravstvenoj politici na lokalnoj razini. Projekt afirmira sveobuhvatnu prirodu zdravlja na koju utječe fizičko, socijalno i gospodarstveno stanje pojedinca i zajednice, polazeći od pretpostavke da se zdravlje ne samo kao odsustvo bolesti već i kao utjecanje na podizanje razine kvalitetnog života, može postići zajedničkim naporima pojedinca i zajednice.

Program projekta obuhvaća sudjelovanje u aktivnostima Hrvatske mreže zdravih gradova i predstavljanje Grada Pule te senzibilizaciju javnosti za javnozdravstvene probleme.            

U sklopu razvojnog projekta Pula – zdravi grad nalazi se programska platforma zdravstveno – rekreativnih aktivnosti i organizacije manifestacija kako bi građanke i građani osvijestili brigu o zdravlju, zatim kao prevencija raznih oboljenja i povratak zdravijem načinu života kroz fizičku aktivnost, kretanje, boravak na otvorenom. U planu je organiziranje aktivnosti za građanke i građane na više lokacija tijekom godine i u svim dijelovima Pule i to kroz niz zdravstveno-rekreativnih manifestacija u kojima mogu sudjelovati sve dobne skupine.

U organizaciju manifestacija bit će uključene osnovne škole, udruge, mjesni odbori ovisno o lokaciji održavanja manifestacije, i na taj način aktivirati kretanje, druženje i boravak na svježem zraku, osvješćivanje važnosti prevencije bolesti, raznih oblika ovisnosti te tjelesne neaktivnosti. U sklopu manifestacija koje će se održavati jednom mjesečno, obilježit će se prigodni datumi, kao što su Svjetski dan zdravlja, Svjetski dan srca i obilježavanje značajnih datuma koje Pula kao zdravi grad tradicionalno obilježava.