Novosti

28/11/2023

Gradsko vijeće Pule prihvatilo Odluku o redu na pomorskom dobru

Gradsko vijeće Pule na sjednici održanoj u ponedjeljak, 27. studenoga 2023. godine usvojilo je Odluku o redu na pomorskom dobru.

Kako je obrazložila nadležna pročelnica Sanja Kljajić Dakić nakon e-savjetovanja izmijenjene su odredbe o alkoholnim pićima i „toplesu“ koje su u javnosti izazvale veliki interes.

U Odluci, koju su vijećnici prihvatili, navedeno je kako je na prirodnim i uređenim plažama te ostalim dijelovima pomorskog dobra zabranjeno konzumiranje jakih alkoholnih pića te da se, u skladu sa zakonskom regulativom, pivo i vino ne smatraju alkoholnim pićem. Nadalje, jasno je i definirano kako se na morskim plažama i drugim dijelovima pomorskog dobra zabranjuje isključivo kretanje, boravak, sunčanje i sl. u cijelosti bez kupaćeg kostima, dok tzv. toples ne ulazi u tu kategoriju zabrane.

Novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama nadležnost s Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te izdvojenih jedinica Ministarstva – Lučkih kapetanija spušta na jedinice lokalne samouprave.

Prema tom zakonu, gradovi i općine imaju obvezu donijeti odluku kojom se regulira red na pomorskom dobru i ustrojstvo novih službenika – pomorskih redara, kao specijaliziranih službenika unutar komunalnog redarstva.

Grad će moći ustrojiti pomorske redare po donesenom Pravilniku Ministarstva kojim će se definirati način stručnog osposobljavanja pomorskih redara što u ovom trenutku još nije regulirano.

U nastavku sjednice vijećnici su usvojili i odluke o lokalnim porezima te o vrijednosti boda komunalne naknade.

Jedna od novina je izmjena poreza na kuće za odmor s 1,59 na 5,00 eura po metru četvornom korisne površine, dok se vrijednost komunalnog boda povećava s 0,80 na 1,10 euro čime je Pula i dalje među najjeftinijima u RH. Vrijednost komunalnog boda nije mijenjana od 2001. godine kada je povećana za 66 posto, dok sadašnje povećanje iznosi 37 posto.

Prihod od komunalne naknade koristit će se za održavanje objekata predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, javnih građevina sportske i kulturne namjene te poboljšanje energetske učinkovitosti.

Na vijećničkim klupama sinoćnje sjednice bilo je i prihvaćanje inicijative Predstavništva Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi za pristupanjem Pule Mreži mediteranskih gradova „MedCities”, koja okuplja mediteranske gradove iz raznih država s ciljem jačanja i razvoja urbane održivosti kao načina za poboljšanje životnih uvjeta u mediteranskoj regiji i za prevenciju klimatske krize. Odluku o prihvaćanju inicijative vijećnici su usvojili jednoglasno.

O visini paušalnog poreza za djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu te o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak odlučivat će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u srijedu, 6. prosinca.