Novosti

30/11/2023

Konferencija „Nadzor javnih površina i zaštiti perimetra” okupila predstavnike privatnog i javnog sektora

Na konferenciji „Nadzor javnih površina i zaštita perimetra“ održanoj u Zagrebu u organizaciji časopisa „Zaštita“ te uz pokroviteljstvo Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog ceha zaštitara kao predstavnik Grada Pula - Pola sudjelovao je Kristian Družeta koji je imao izlaganje na temu „Mogućnosti i potencijali jedinica lokalne samouprave u zaštiti javnih površina - što, kako i zašto želimo štititi javne površine“.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava u kojoj se obrađivala tema primjene privatne zaštite kroz uvođenje video nadzora i tjelesne zaštite u cilju čuvanja javnih površina. Jedan od zaključaka je da je videonadzor visoko učinkovit u prevenciji raznih vrsta kriminala, a time i u zaštiti ljudi i imovine. Jedno od bitnih pitanja je bilo moguće narušavanje privatnosti nezakonitim korištenjem video zapisa, uloge GDPR-a, zakonskog uređenja te primjene Zakona u praksi.

Kristian Družeta je iznio iskustvo koje ima Grad Pula - Pola u implementaciji mjera zaštite kojima se podiže opća razina sigurnosti građana. Posebna tema je bila u odnosu na zaštitu osobnih podataka koju je obrazložio Mario Milner iz Agencije za zaštitu osobnih podataka. Iskustvo jedinice lokalne samouprave izložio je i predstavnik Grada Velika Gorica koji već imaju implementiran sustav videonadzora za nadzor prometa u javnih površina.

Konferencija je okupila preko 100 sudionika iz privatnog i javnog sektora što ukazuje na važnost teme zaštite javnih površina.